Onsdag 19 Maj
Stockholm

Varning - här är nya bilder på svenska grisar du inte vill se

Grisar som badar i sin egen avföring.
1 av 6
Grisar som badar i sin egen avföring. Foto: Faksimil SVT
Gris med avbitet öra.
2 av 6
Gris med avbitet öra. Foto: Faksimil SVT
Grisar som gnager på varandra.
3 av 6
Grisar som gnager på varandra. Foto: Faksimil SVT
Trängsel och missförhållanden. Obs - varning för kommande bilder.
4 av 6
Trängsel och missförhållanden. Obs - varning för kommande bilder. Foto: Faksimil SVT
Döda grisar kvarlämnade i boxarna. Varning för kommande bild.
5 av 6
Döda grisar kvarlämnade i boxarna. Varning för kommande bild. Foto: Faksimil SVT
Döda grisar i öppna containrar på gården.
6 av 6
Döda grisar i öppna containrar på gården. Foto: Faksimil SVT

Varning för starka bilder. Nya bilder avslöjar återigen missförhållanden inom svensk grisuppfödning.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Djurrättsalliansen

Är en ideell aktivistorganisation som arbetar mot djurplågeri och förespråkar veganism. De tycker inte att djur ska födas upp för att ätas och menar att de flesta gårdar bryter mot att grisarna inte kan leva som i sitt naturliga tillstånd. Bilderna som SVT tagit del av har bedömts som äkta och trovärdiga genom att man bland annat filmat displayen på en GPS med koordinater och dagens tidning.

Efter att bilderna publicerats reagerar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF med att skicka ut ett pressmeddelande där ordförande Helena Jonsson bland annat säger: "Jordbruksverkets uppföljning av djurskyddskontrollerna visar på allt färre brister som leder till anmärkningar. Vi verkar under en stark djurskyddslagstiftning som anses vara en av världens mest omfattande och har en grundcertifiering av Sveriges grisgårdar. Certifieringen görs av ett oberoende certifieringsföretag som kontrollerar att den svenska standarden följs. Från juni 2010 har vi även djurskyddsdeklarationer, som utförs av djurhälsoveterinären som vid sina regelbundna besök även kontrollerar viktiga delar i djuromsorgen".

Det är snart jul och skinka. Men hur behandlas grisen innan den hamnar på bordet? Nya bilder från Djurrättsalliansen tagna på 15 gårdar i Syd- och Mellansverige visar fruktansvärda scener från svensk grisuppfödning. Grisar i trånga boxar som nafsar på andra döda grisar som lämnats kvar, döda grisar i gångarna, grisar med inälvorna på utsidan som ligger mitt bland andra levande djur.

SVT har tagit del av Djurrättsalliansens bilder som i smyg tagit sig in i olåsta stallar nattetid.  

– Vi skulle aldrig behandla hundar så. Det är sorgligt att se, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, till SVT.

Tuggar på avbiten klöv

På flera av gårdarna finns varken hö eller halm på golvet för grisarna, i stället är det täckt av avföring. På en plats har man filmat hur en gris tuggar på en avbiten klöv. På andra ställen står överfyllda containrar med döda djur. 

"Kan finnas förklaringar"

När SVT visar bilderna för ordföranden för Sveriges Grisföretagare Ingemar Olsson menar han att det kan finnas förklaringar till varför det ser ut som det gör och att bilderna inte kan bevisa att det faktiskt råder missförhållanden. Han reagerar dock på grisen som tuggar på en avbiten klöv men menar att bilderna kan se extra obehagliga ut för någon som "inte är van att se grisproduktion".

"Jobbar hårt för att förbättra djurskyddet"

Efter att bilderna avslöjats kommer nu reaktioner från bland annat Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som menar att avslöjandena ger en missvisande bild av svensk grisproduktion.

– Bilder på sjuka, skadade eller döda djur är alltid obehagliga att se, oavsett om du arbetar med djur eller inte. Sveriges grisföretagare jobbar hårt för att behålla och förbättra djurskyddet. Missförhållanden kan aldrig accepteras. Just därför ger de bilder som visades på tv inte en rättvisande bild av svensk grisproduktion, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson, i ett pressmeddelande som skickades ut sent på onsdagskvällen.

Se missförhållandena i bildspelet ovan - varning för starka bilder.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela