Kommunala skolor ska vara möjligt att ha enstaka konfessionella inslag i utbildningen. ”En förutsättning är att inslagen syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv”.
1 av 4
Kommunala skolor ska vara möjligt att ha enstaka konfessionella inslag i utbildningen. ”En förutsättning är att inslagen syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv”.
Nu grönskar det kan alltså bli aktuell igen.
2 av 4
Nu grönskar det kan alltså bli aktuell igen. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
– Dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga ”O helga natt” en gång om året, sa Göran Hägglund.
3 av 4
– Dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga ”O helga natt” en gång om året, sa Göran Hägglund. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Förslaget kommer tillåta bön på skolavslutningar.
4 av 4
Förslaget kommer tillåta bön på skolavslutningar. - Foto: SVENSKA DAGBLADET

Öppnar för psalmer på skolavslutningar

Nästa jul kan skolelever sjunga "O Helga natt" i kyrkan. Något som inte är tillåtet i dag. Regeringen vill i nytt förslag tillåta "enstaka" religiösa inslag i undervisningen.


Dagens riktlinjer

Tonvikten måste ligga på ”den gemensamma samvaron”, eftersom all utbildning ska vara icke-konfessionell. Bön, välsignelse eller trosbekännelse är förbjudet, står det i riktlinjerna. 

Enligt Skolverkets riktlinjer får det i dag inte förekomma några religiösa inslag i undervisningen. Nu vill regeringen tillåta "enstaka" religiösa inslag för att möjliggöra psalmsång i kyrkan under skolavslutningar och adventsfirande. 

– Jag tycker att vi ska vårda vårt kulturarv. Att fira skolavslutning i kyrkan har på många håll i Sverige skett i generationer. Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger utbildningsminister Jan Björklund till Svenska Dagbladet.

Skollagen har varit den samma i 20 år men inför förra jullovet togs riktlinjer fram för att klargöra de luddiga reglerna kring skolavslutningar. Något som orsakade en debatt som Björklund själv kallade "tramsig". Regeringen föreslår nu en ändring i skollagen som gör det tydligare att ”skolavslutningar får vara i kyrkan och att psalmer får sjungas”.

En präst ska kunna läsa "Julevangeliet"

 – Det blir tillåtet att vara i kyrkan. Man får sjunga psalmer som har ett konfessionellt inslag. En präst kan vara närvarande, och det är klart att en präst ska kunna utföra vissa konfessionella handlingar, som att läsa Julevangeliet, säger Björklund till Svenska Dagbladet 

Men det blir inte tillåtet att avkräva elever att delta i kollektiv bön eller kollektiv trosbekännelse. Elever ska, poängterar regeringen, också ha rätt att avstå från att delta i hela den aktivitet där det konfessionella inslaget ingår. 

Björklund räknar med att ändringen av skollagen ska kunna införas lagom till skolornas julavslutningar 2014.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!