Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dags att sluta fylleringa SOS Alarm – här är sjukaste "nyårslarmen"

- 31/12/2013, 12:43 -
SOS Alarm har fullt upp under nyårsnatten.
1 av 5

SOS Alarm har fullt upp under nyårsnatten.

TT BILD

Ring inte SOS Alarm om grannen borrar.
2 av 5

Ring inte SOS Alarm om grannen borrar.

TT BILD

Ring heller inte SOS Alarm om du inte får något kvitto från Bankomaten.
3 av 5

Ring heller inte SOS Alarm om du inte får något kvitto från Bankomaten.

TT BILD

Ambulans och taxi är inte samma sak.
4 av 5

Ambulans och taxi är inte samma sak.

TT BILD

Ring inte SOS bara för att hamburgerrestaurangen börjat ta betalt för vatten.
5 av 5

Ring inte SOS bara för att hamburgerrestaurangen börjat ta betalt för vatten.

Ap

Under nyårsnatten fördubblas antalet samtal till SOS Alarm vilket gör trycket extremt hårt på nödnumret 112. Men det är inte riktigt alla som ringer som är i nöd.

I fjol tog SOS Alarm emot 11 175 samtal under nyårsafton. Det är mer än det dubbla jämfört med en vanlig helgnatt. Det är människor som skadats av raketer, som hamnat i slagsmål och som druckit för mycket. Som behöver hjälp.

Men det är dock inte alla som verkligen sitter i nöd. Dessvärre  är det inte bara de vanliga nödsamtalen som ökar under nyårsnatten, även felringningarna har en benägenhet att öka i antal.

– Det är många som missbrukar 112 särskilt på nyår. De ringer om borttappade plånböcker allt möjligt, säger Raymond Winberg på SOS Alarm till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag hade en som ringde alldeles nyss om att grannen borrade i väggen.

Hur fort går det för er att upptäcka att det rör sig om en felringning?

– Det går ganska fort, speciellt om man jobbat ett tag. Men vi måste göra en intervju varje gång. Fast ringer man om att man inte kommer in på krogen lägger vi på, säger Winberg.

Under nyårsnatten sätts extra mycket personal in runt om i landet för att kunna ta emot alla samtal. 

Vad händer med de som ringer uppenbara busringningar, följs det upp på något vis?

– Nej. Vi har ju lite psykiskt sjuka som ringer ganska mycket, men de kan inte straffas. Däremot om man ringer och falsklarmar om en brand eller liknande så kan man bli åtalad.

SOS Alarms operatörer har listat några av de mest anmärkningsvärda nyårssamtalen under åren: 

- En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen. 

- En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem. 

- En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i city, då de har börjat ta 3 kr betalt för vattnet. 

- En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto.