Timbuktu rappar om att "dunka Jimmie gul och blå" och blev anmäld, men nu beslutar JK att inte inleda någon förundersökning.
1 av 2
Timbuktu rappar om att "dunka Jimmie gul och blå" och blev anmäld, men nu beslutar JK att inte inleda någon förundersökning. - Foto: Faksimil Svt.se
Sebbe Staxx från gruppen Kartellen.
2 av 2
Sebbe Staxx från gruppen Kartellen. - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ingen förundersökning om Timbuktus låt

Justitiekanslern bedömmer inte att låten kan anses utgöra olaga hot.


En av årets mest omtalade låtar

Låten "Svarta duvor och vissna liljor" är inspelad av Timbuktu och Sebbe Staxx från Kartellen. I låten går de till hård attack mot Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Anders Borg och framförallt Jimmie Åkesson

Läs mer här.

STOCKHOLM. Justitiekanslern, JK, har beslutat att inte inleda någon förundersökning med anledning av låten "Svarta duvor och vissna liljor", som framförts av artisterna Timbuktu och Sebbe Staxx med bland annat textraden "dunka Jimmie gul och blå". 

Enligt JK utgör inte låttexten något olaga hot. 

"Inte hot om brottslig gärning"

I beslutet skriver man: "Vid sin bedömning finner Justitiekanslern att det aktuella uttalandet, sett i sitt sammanhang, inte kan anses innefatta ett hot om brottslig gärning ägnad att framkalla allvarlig fruktan hos den hotade för egen eller annans säkerhet till person. Uttalandet kan därför inte anses innefatta yttrandefrihetsbrottet olaga hot".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!