Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skröt om att han köpt sex – bjuds på Spanienresa av skolan

- 06/03/2014, 22:00
"Boss" och "king". Så hyllades 18-åringen efter inlägget.
1 av 3

"Boss" och "king". Så hyllades 18-åringen efter inlägget.

"Samma sak som att ta med en tjej från krogen".
2 av 3

"Samma sak som att ta med en tjej från krogen".

Faksimil

Många reagerade över hans blogginlägg.
3 av 3

Många reagerade över hans blogginlägg.

Faksimil Twitter

Den 18-åriga kille som skröt om sitt sexköp i Prag ska nu skickas på utlandspraktik av skolan. Ett av kriterierna är att vara "en god ambassadör".

SVERIGE. En 18-årings blogginlägg om att han köpt sex av en prostituerad i Prag spreds som en löpeld för ett par veckor sedan. 

"Det sjukaste jag gjorde var att dra till en bordell och köpte en hora", skrev han och la sedan ut flera bilder på sig och den prostituerade kvinnan.

Ska vara "god ambassadör"

Nyheter24 skrev bland annat att killen hyllades som en "kung" av läsare på bloggen, samtidigt som andra förfasade sig.

Nu har 18-åringen skickats på utlandspraktik av sin gymnasieskola – något som rört upp starka känslor. Framför allt eftersom elever som skickas på dessa resor ska vara "goda ambassadörer", uppger Aftonbladet.

"Mitt livs största misstag"

Men 18-åringen själv säger att han bett om ursäkt till sina lärare och därför fått chansen att åka till Spanien, trots sitt inlägg. Han ångrar dessutom vad han gjort.

– Jag gjorde mitt livs största misstag. Folk tar droger, eller testar vapen. Jag gjorde detta. Och skrev om det. Jag tänkte inte på konsekvenserna, säger han till Aftonbladet.

Rektorn på skolan menar att de som kritiserar beslutet inte har helhetsbilden och borde sätta sig in i skollagen.

– Uttagningsprocessen för utlandspraktik gjordes i höstas. Där fann vi att han uppfyllde samtliga kriterier och han beviljades då att genomföra sin praktik utomlands. Han är över 18 år, det han gör på sin fritid kan vi som skola inte straffa honom för, säger hen till Aftonbladet.

"Få skulle stå för detta helt öppet"

Även om många starkt visade sin avsky för blogginlägget – så var det ännu fler som kom med hejarop och kallade honom för "kung".

Kommentarsfälten, både på blogginlägget och på killens Facebooksida, fylldes snabbt av personer som uppmuntrade honom och stred för hans rätt att köpa sex – samtidigt som man ägnade sig åt grov slutshaming. 

När Nyheter24 talade med psykologen Jonas Mosskin menade han att många av kommentarerna 18-åringen fick är något unikt för nätet.

– För en del är det nog ett uttryck för uppriktiga sexistiska åsikter. Men få skulle stå för detta helt öppet och till exempel ställa upp i radio, teve eller en tidning. Det handlar om att man gömmer sig bakom en anonymitet på nätet, sa han då.