"Boss" och "king". Så hyllades 18-åringen efter inlägget.
"Boss" och "king". Så hyllades 18-åringen efter inlägget.

Skröt om att han köpt sex – bjuds på Spanienresa av skolan

Den 18-åriga kille som skröt om sitt sexköp i Prag ska nu skickas på utlandspraktik av skolan. Ett av kriterierna är att vara "en god ambassadör".


God ambassadör

Så här beskriver rektorn till Aftonbladet vad en god ambassadör är:

– Att jobba tillsammans med sina kamrater för att tillsammans få en bra skolgång. Både att vara en god människa och en god kamrat, på skolan. Det man gör på fritiden, blandar vi inte in. Han uppfyllde alla de kriterierna.

SVERIGE. En 18-årings blogginlägg om att han köpt sex av en prostituerad i Prag spreds som en löpeld för ett par veckor sedan. 

"Det sjukaste jag gjorde var att dra till en bordell och köpte en hora", skrev han och la sedan ut flera bilder på sig och den prostituerade kvinnan.

Ska vara "god ambassadör"

Nyheter24 skrev bland annat att killen hyllades som en "kung" av läsare på bloggen, samtidigt som andra förfasade sig.

Nu har 18-åringen skickats på utlandspraktik av sin gymnasieskola – något som rört upp starka känslor. Framför allt eftersom elever som skickas på dessa resor ska vara "goda ambassadörer", uppger Aftonbladet.

"Mitt livs största misstag"

Men 18-åringen själv säger att han bett om ursäkt till sina lärare och därför fått chansen att åka till Spanien, trots sitt inlägg. Han ångrar dessutom vad han gjort.

– Jag gjorde mitt livs största misstag. Folk tar droger, eller testar vapen. Jag gjorde detta. Och skrev om det. Jag tänkte inte på konsekvenserna, säger han till Aftonbladet.

Rektorn på skolan menar att de som kritiserar beslutet inte har helhetsbilden och borde sätta sig in i skollagen.

– Uttagningsprocessen för utlandspraktik gjordes i höstas. Där fann vi att han uppfyllde samtliga kriterier och han beviljades då att genomföra sin praktik utomlands. Han är över 18 år, det han gör på sin fritid kan vi som skola inte straffa honom för, säger hen till Aftonbladet.

"Få skulle stå för detta helt öppet"

Även om många starkt visade sin avsky för blogginlägget – så var det ännu fler som kom med hejarop och kallade honom för "kung".

Kommentarsfälten, både på blogginlägget och på killens Facebooksida, fylldes snabbt av personer som uppmuntrade honom och stred för hans rätt att köpa sex – samtidigt som man ägnade sig åt grov slutshaming. 

När Nyheter24 talade med psykologen Jonas Mosskin menade han att många av kommentarerna 18-åringen fick är något unikt för nätet.

– För en del är det nog ett uttryck för uppriktiga sexistiska åsikter. Men få skulle stå för detta helt öppet och till exempel ställa upp i radio, teve eller en tidning. Det handlar om att man gömmer sig bakom en anonymitet på nätet, sa han då.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.