Urban Ahlin har hotats.
1 av 2
Urban Ahlin har hotats. - Foto: TT / Faksimil
Säpo har upprättat en polisanmälan.
2 av 2
Säpo har upprättat en polisanmälan. - Foto: TT Bild

De tar på sig hotvideon

Efter avslöjandet om att flera riksdagsledamöter fått en hotvideo hemskickad har en grupp kallad 365-rörelsen meddelat att de står bakom. Samtidigt kommer beskedet att Säpo upprättat en polisanmälan.


Det här har hänt

Under torsdagen kunde Nyheter24 avslöja att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Urban Ahlin fått en hotvideo skickat hem till sig. En video som Ahlin, het utrikesministerkandidat om Socialdemokraterna vinner valet, först postade på Facebook.

"Tydligen ska jag behöva stå ut med sån här skit för att jag är politiker. Titta på filmen och tänk över vad som är budskapet till mig och min familj", skrev han.

Filmen plockades senare ned men Nyheter24 kunde senare avslöja att klippet som visar hur tre personer iklädda vita rockar, masker och clownhattar håller upp hotfulla plakat, skickats till ytterligare minst en riksdagsledamot.

Sent på torsdagskvällen kunde Nyheter24 avslöja att riksdagsledamoten Urban Ahlin fått en hotvideo med tre clowner hemskickad till sig. Under fredagen kunde Nyheter24 även rapportera att fler riksdagsledamöter fått hem samma film.

"Den som ger sig in i leken"

Nu säger sig en grupp kallad 365-rörelsen med en Joker som symbol stå bakom klippet.

Efter ett tips konfronterade Nyheter24 den påstådda rörelsen. En kort stund senare skrev samma anonyma användare som kontaktats på rörelsens hemsida:

"Det är jag som är Jokern. Men en lek har fler jokrar som ni vet…

En liten film har rört upp känslor. Det tog (tydligen) väldigt lång tid för dem att reagera på detta. Själv läser jag min post varje dag. Nåväl. Den som gett sig in i leken får leken tåla lärde vi oss när vi var barn. Den som spelar med människors liv får lära sig att hen till slut kan vara den som sitter kvar med svarte petter".

Det är ännu oklart varför filmen skickades ut eller om det faktiskt är den så kallade 365-rörelsen som står bakom.

Säpo: Polisanmälan upprättad

På fredagsförmiddagen lät Säpo meddela att en polisanmälan har upprättats. 

– Det enda jag kan säga är att en polisanmälan är upprättad och att vi påbörjat ett sedvanligt polisiärt utredningsarbete, säger Sirpa Franzén, pressekreterare Säkerhetspolisen till Nyheter24. 

Vet ni hur många som fått videon hemskickad?

– Jag känner inte till hur många det är som fått hem videon. 

Tidigare attacker

Av gruppens hemsida att döma tar man på sig en rad uppmärksammade attacker. Däribland klotterattacken på Rådhuset i Jönköping i  samt skadegörelse på Migrationsverket i Uppsala.

"Det är dags för oss att ta makten över våra liv och sätta de i funktion. Era spelregler har slutat att gälla. Nu är det vår tur", skriver man på sin hemsida.

Det är ännu okänt vem eller vilka som står bakom den så kallade 365-rörelsen.

Här är videon som riksdagsledamöterna fått hemskickade:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.