Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebookstorm mot Stadiums skyltdockor: "Ser ut som tjejerna på ätstörningsklinik"

- 10/04/2014, 12:49 -
Den smala dockan som Cecilia reagerade på.
1 av 2

Den smala dockan som Cecilia reagerade på.

Faksimil Facebook

Stadiums skyltdocka har fått skarp kritik.
2 av 2

Stadiums skyltdocka har fått skarp kritik.

TT Bild

UPPDATERAD. En smal skyltdocka i Stadiums skyltfönster har orsakat kritikerstorm på Facebook: "Ser ut som tjejerna på min ätstörningsklinik". Nu ber Stadium om ursäkt.
– Det var en gammal modell och vi kommer nu plocka ner de fåtal som finns kvar, säger försäljningschef Kajsa Claesson till Nyheter24.

18-åriga Cecilia lider av ätstörningen anorexi och var på väg till sjukhuset när hon passerade sportbutiken Stadiums skyltfönster. Där stod en mycket smal docka, iklädd sportkläder. 

– Från sidan var låren knappt större än en decimeter, säger Cecilia till Expressen.

Hon berättar att hon reagerade starkt eftersom Stadium ska vara en sportaffär som ska symbolisera sport och hälsa.

– Men medan den manliga skyltdockan var muskulös och vältränad såg kvinnan exakt ut som de tjejer som är på kliniken jag går till, säger hon till Expressen.

La upp bilden på Facebook

När Cecilia kom till kliniken berättade hon om dockan för sjukhuspersonalen och bestämde sig därefter för att posta bilden på Facebook. En bild som på kort tid skapade stor diskussion och delades över 3 000 gånger på endast några få timmar.

Cecilia berättar att hon blev chockad över uppmärksamheten och säger samtidigt att det är viktigt att uppmärksamma den här typen av ideal.

– Ätstörningar i Sverige är ett växande problem. Man reagerar knappt längre på att folk träningshetsar och skippar luncher. Jag blev arg och ville få folk att förstå att det inte bara är en skyltdocka – det är så mycket mer än så. Se bara på det faktum att jag, efter att ha tittat på dockan på Facebook i 30 minuter, börjar tycka att den ser helt normal ut, säger hon till Expressen.

Kommer ta fram en ny modell

När Nyheter24 når Stadiums försäljningschef Kajsa Claesson meddelar hon att Stadium ber om ursäkt och berättar att de nu kommer att byta ut alla dockor av samma modell. 

– Det var en gammal modell som det bara fanns ett fåtal exempel kvar av, men vi kommer nu plocka ner alla, säger Kajsa Claesson.

Stadium håller just nu på att ta fram en ny modell som kommer lanseras i höst.

– Det är en mer atletisk modell som kommer att spegla den mer hälsosamma livsstilen som vi står för, säger Claesson till Nyheter24.