Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tiggare bodde i porten – fastighetsägaren spikade upp vägg

- 25/04/2014, 10:35
Tidigare bodde tiggare i porten – innan fastighetsägaren blockerade den.
1 av 5

Tidigare bodde tiggare i porten – innan fastighetsägaren blockerade den.

Anders Mebius

Anders Facebook-inlägg.
2 av 5

Anders Facebook-inlägg.

Faksimil Facebook

Porten hör till gamla Vasateatern som varit stängd sedan årsskiften 2009/2010.
3 av 5

Porten hör till gamla Vasateatern som varit stängd sedan årsskiften 2009/2010.

Anders Mebius

Fastighetsbolaget vill inte kommentera väggen.
4 av 5

Fastighetsbolaget vill inte kommentera väggen.

Anders Mebius

Anders Mebius valde att uppmärksamma tiggarnas situation på Facebook.
5 av 5

Anders Mebius valde att uppmärksamma tiggarnas situation på Facebook.

Kari Kohvakka

Under en längre tid har tiggare hållit till i porten till Vasateatern mitt i centrala Stockholm, fram till för två veckor sedan. Då valde nämligen fastighetsbolaget att blockera den med ett plank.

STOCKHOLM. Varje dag när Anders Mebius är på väg till jobbet promenerar han förbi porten till gamla Vasateatern på Vasagatan i centrala Stockholm. Vasateatern som varit stängd sedan årsskiftet 2009/2010.

– Det brukar sitta några bulgarer eller om det är rumäner där och tigga. Jag brukar ge dem lite pengar för att jag tycker så synd om dem. Men en dag när jag gick förbi så såg jag att det var en snickare där som höll på att sätta upp ett plank framför porten, säger han till Nyheter24.

La upp bild på Facebook

Anders fotograferade planket och la upp bilden, tillsammans med en han tagit tidigare som visar att det brukar bo människor i samma port och la upp montaget på Facebook.

– Jag hade fotat dem där i porten tidigare från andra sidan gatan, för att uppmärksamma minoriteter. Så jag tog en bild på porten, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Och jag tänkte ju att det där kommer inte fastighetsägaren att tolerera.

Det gjorde de inte heller.

Enligt uppgifter till Nyheter24 var det fastighetsbolaget som förvaltar nämnda fastighet som valde att sätta upp planket. Men när Nyheter24 kontaktar bolaget och kontaktpersonen för den specifika byggnaden vill han inte kommentera planket.

– Jag har inga kommentarer, säger han till Nyheter24 och hänvisar till fastighetsdirektören.

En fastighetsdirektör som trots upprepade försök inte gått att nå.

"Det är medmänsklighet"

Enligt Anders Mebius har tiggarna efter att planket kom upp flyttat sina saker till porten bredvid.

– Nu har de flyttat sina små pinaler till nästa port på gatan som inte alls är lika djup och inte ger lika bra skydd som den andra.

Mebius jobbar till vardags som kultur- och fritidschef på Sigtuna kommun där de under senare tid uppmärksammat Sveriges alla minoriteter, varpå han valde att fotografera porten från allra första början.

– Det är inget politiskt av mig. Jag har en humanistiskt hållning. Det är medmänsklighet, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Men jag förstår ju fastighetsägaren också, jag är inte kritisk mot dem men det säger ju något om vår samtid och vårt samhälle. Symboliken i det hela.