Joel Bjurströmer Almgren döms till sex år och sex månaders fängelse.
1 av 4
Joel Bjurströmer Almgren döms till sex år och sex månaders fängelse. - Foto: Polisen / TT
Bjurströmer Almgren i rätten.
2 av 4
Bjurströmer Almgren i rätten. - Foto: Per Larsson / TT
Det har varit ett stort intresse vid rättegångarna efter händelserna i Kärrtorp.
3 av 4
Det har varit ett stort intresse vid rättegångarna efter händelserna i Kärrtorp. - Foto: TT
Demonstration till stöd för den dömde mannen i Stockholm.
4 av 4
Demonstration till stöd för den dömde mannen i Stockholm. - Foto: VILHELM STOKSTAD / TT

Vänsterextremist döms för dråpförsök på nazist

Joel Bjurströmer Almgren, 35, dömdes på tisdagen till sex år och sex månaders fängelse för dråpförsök och våldsamt upplopp. Han knivhögg en nazist i samband med attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp.


Revolutionära Fronten

Bjurströmer Almgren ska ha varit med och grundat Revolutionära Fronten efter Göteborgskravallerna 2001. Gruppen har gjort sig känd för attacker mot meningsmotståndare och just nu finns två stora åtal som involverar medlemmar ur RF i bland annat Mälardalen.

STOCKHOLM. På tisdagen dömdes Joel Bjurströmer Almgren, 35, en av grundarna till vänsterextrema Revolutionära Fronten (RF), till sex år och sex månaders fängelse.

Detta efter att han knivhuggit en nazist ur Svenska motståndsrörelsen (SMR) i samband med organisationens attack mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december. Han döms för dråpförsök och våldsamt upplopp.

"Deltagarna har haft rätt till nödvärn"

Tingsrätten valde att inte döma Bjurströmer Almgren för mordförsök utan ändrade rubriceringen.

– När det gäller rubriceringen av brottet har tingsrätten särskilt tagit hänsyn till att knivhuggen utdelats i ett läge där deltagarna i demonstrationen haft rätt till nödvärn i förhållande till angriparna från SMR-gruppen, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har tre av nazisterna som attackerade demonstrationen dömts till fängelse. Emil Hagberg dömdes till åtta månader för våldsamt upplopp. Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin dömdes för sex månader vardera för bland annat våldsamt upplopp.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.