Nyheter24 gör sociala experiment med ny Youtubesuccé

- 14/05/2014, 10:35 -
Olle Öberg, Konrad Ydhage och Frida Eriksson.
1 av 2

Olle Öberg, Konrad Ydhage och Frida Eriksson.

STHLM Panda

Konrad Ydhage som hemlös.
2 av 2

Konrad Ydhage som hemlös.

STHLM Panda

Nyheter24 presenterar STHLM Panda som våra nya samarbetspartners. Varje vecka kommer trion bakom Youtubekanalen testa hur svenskarna reagerar på ovanliga och obekväma situationer.

Från och med nu kommer Nyheter24 varje vecka att, i samarbete med STHLM Panda, visa upp olika sociala experiment där vanliga människor och deras reaktioner testas.

I det första klippet får vi se hur gruppen testar vad som händer när en man faller ihop mitt i centrala Stockholm – hur många är beredda att hjälpa till?

Hur kommer det sig att ni började med detta?

– Det hela började med att vi började prata om hur stelt det kunde vara på tunnelbanan där folk sitter med sina telefoner och om någon börjar prata med en så anses det vara konstigt. Vi ville ändra på detta och bo i en stad där folk är spontana och öppna för nya möten. Varför ska det vara så konstigt att prata med en annan människa? säger Olle Öberg, en av tre medlemmar.

Utöver honom består STHLM Panda av Frida Eriksson och Konrad Ydhage. Den sistnämnda är den som spelar mannen som faller ihop. Samtliga jobbar till vardags med film så det var ett naturligt steg att börja med dessa klipp.

– Det är kul att gå utanför sin komfortabla zon och bete sig annorlunda eller testa olika sociala situationer. Vi har träffat så mycket sköna människor, många som vi fortfarande har kontakt med. Vi är absolut inte intresserade av att göra narr av folk eller hänga ut någon, vi vill bara väcka tankar med våra klipp och bryta vardagstristessen, säger Öberg.

Vad kan vi förvänta oss från er framtiden?

– I framtiden kan ni kan förvänta er allt från konstiga situationer, dålig stämning och att vi testar medmänniskan runt omkring oss på olika sätt. Vi kommer befinna oss på olika platser i Stockholm och varje vecka lägga upp ett nytt klipp, vi har massvis med idéer!

Klippet där Konrad Ydhage spelar en hemlös man är det första som publiceras i samarbete med Nyheter24. Utöver detta har STHLM Panda sedan april varje tisdag laddat upp ett klipp på sin Youtubekanal.

– När vi skulle testa klädseln för att se ifall det verkade trovärdigt att jag var hemlös, gick jag (Konrad) fram till folk och försökte få deras uppmärksamhet för att ställa en fråga. Resultatet blev en surrealistisk upplevelse där folk kollade på mig med avsky och sen ignorerade mig totalt för att gå vidare. Det var intressant att se vad lite som krävdes för att jag skulle tappa mitt värde och respekt hos andra människor.

I experimentet där Konrad ligger på marken går 52 personer förbi men när någon väl stannar så hakade andra på som ett slags gruppbeteende.

Se videoklippet här: