Fredag 7 Okt
Stockholm

Nazister får tala i Almedalen – trots tumultet förra året

Nazistledaren Stefan Jacobsson med en pappdocka av Mona Sahlin, som förföljts av partimedlemmar.
1 av 4
Nazistledaren Stefan Jacobsson med en pappdocka av Mona Sahlin, som förföljts av partimedlemmar. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Under SvP:s demonstration i Jönköping den första maj uppstod tumult.
2 av 4
Under SvP:s demonstration i Jönköping den första maj uppstod tumult. Foto: Mikael Fritzon / Bjorn Larsson Rosvall
Här griper polisen en SvP-medlem i Jönköping.
3 av 4
Här griper polisen en SvP-medlem i Jönköping. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Vända ryggen-protest vid förra årets Almedalsvecka.
4 av 4
Vända ryggen-protest vid förra årets Almedalsvecka. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Trots förra årets stök, då partimedlemmar bland annat förföljde Mona Sahlin, får Svenskarnas parti tillstånd att hålla möte i Almedalen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svenskarnas parti

Partiet är sprunget ur den nazistiska rörelsen och flera medlemmar har, eller har haft, kopplingar till nazistiska organisationer. I samband med attacken mot en feministisk manifestation på Möllevångstorget i Malmö i mars, då flera personer skadades, greps två av partiets medlemmar. 

SvP kommer att ställa upp i kommunvalet på 35 orter, i sex landstingsval samt i riksdagsvalet. 

VISBY. Motståndet mot nazistiska Svenskarnas partis möjligheter att få hålla tal och möte i Almedalen har under de senaste året varit kraftigt. 

Nu slår polisen på Gotland, som hänvisar till den grundlagsskyddade rättigheten om sammankomst på allmän plats, fast att ett möte ska få hållas. Något som regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) kritiserat.

Blev bråk

Den 28 juni, dagen innan Almedalen sparkas igång på riktigt, kommer SvP hålla sitt möte, skriver Gotlands TidningarUnder fjolårets Almedalsvecka, då partiet hade ett tält i anslutning till Almedalen, uppstod tumult i samband med en protest. En man i 18-årsåldern uppgav då att han blivit misshandlad av en representant för SvP.

Hotade Sahlin

Tre medlemmar ur partiet förföljde samma vecka Socialdemokraternas före detta partiledare Mona Sahlin när hon var på väg hem från en krog. Även under våren blev det stökigt när partiet genomförde en demonstration i Jönköping.

En tredjedel dömda

Under tisdagen presenterade Sveriges Radio en granskning som visar att var tredje kandidat för Svenskarnas parti är dömd för brott. En av dessa är partiledaren Stefan Jacobsson, som 2005 fälldes för våldsamt upplopp och dömdes till två månaders fängelse. 

Minst fyra av de 50 personer som kandiderar till höstens val är dömda för hets mot folkgrupp. Något som Jacobsson inte verkar se så allvarligt på. 

– Jag tycker att hela lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten och det är inte en lag som jag ställer mig bakom utan snarare är det en lag som jag skulle se ska avskaffas, säger han till Sveriges Radio.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.