Alligatoren låg mitt i skogen.
1 av 2
Alligatoren låg mitt i skogen. - Foto: Petra Karlsson
Petra Karlsson och hunden Bessie gjorde ett ovanligt fynd.
2 av 2
Petra Karlsson och hunden Bessie gjorde ett ovanligt fynd.

Gick på skogspromenad – hittade overkligt fynd

När Petra Karlsson, 29, från Motala rastade hunden gjorde hon ett högst ovanligt skogs-fynd.


Best of Skansen-Jonas

Nyheter24 gillar Skansen-Jonas! Därför har vi satt ihop en lista på några av hans bästa, och märkligaste, stunder. Läs hela listan här.

MOTALA. Petra Karlsson och hunden Bessie var ute på en tidig morgonpromenad i solskenet. De gick en tur som de inte gått på ett tag, och på hemvägen fick de syn på något inte helt vanligt. 

– Vi småjoggade förbi ett krön och kom fram till en smal stig där massor med löv hade samlats. Plötsligt ser jag ett konstigt huvud sticka upp bland löven, så jag tvärnitar och sliter tag i Bessie, säger hon till Nyheter24

Det smått overkliga fyndet, som först uppmärksammades av Motala Vadstena Tidning, visade sig vara en alligator. Ett djur som traditionellt sett hör hemma i betydligt varmare klimat, långt borta från Sverige.

"Stank rutten fisk"

Petra Karlsson beskriver sin förvåning:

– Tänderna och magen var det första jag lade märke till. Jag stod på avstånd en stund och tittade på djuret, första ordet som dök upp i huvudet var "krokodil". Sen tänkte jag: "Va, näe – det kan inte vara sant, det måste vara ett skämt", säger hon och fortsätter:

– Sen vågade mig lite närmare och såg då att kroppen verkade ha kapats av på mitten, rakt över magen, och att bakdelen inte fanns kvar. Det stank rutten fisk och död om den. Vi sprang hem, hämtade mobilen och så tillbaka igen, så jag kunde ta en bild.

Vä hemma ringde Petra Karlsson polisen och berättade om sin konstiga upptäckt. Polisen trodde knappt sina öron, men efter bildbevis så kom de till platsen.

– Jag fick följa med och visa vägen till djuret, och jag såg på när polismännen lade kroppen i en svart säck.

Hur en alligator har hamnat i en skog i Östergötland är än så länge inte utrett. Petra Karlsson tror att mysteriet kommer att förbli olöst. 

– Det är märkligt hur den hamnat mitt ute i "ingenstans". Var är resten av kroppen och vad har hänt den? Det lär vi nog aldrig få reda på.

"Inte så vanligt"

Jonas Wahlström är djurexpert på Skansenakvariet. Han tror att djuret är en så kallad kajman, ett släkte inom alligator-familjen, och att någon har haft det som husdjur. 

– Det är inte så vanligt att man har dem som husdjur, men det går, och vissa har det. Det är förmodligen så att någon har köpt en lite kajman på cirka 20-30 centimeter som sedan har växt. De blir snabbt större än så, säger han och fortsätter: 

– Antingen har den dött och blivit utslängd där eller så har ägaren tröttnat på den, och inget av det är ju bra.

Att endast halva kajmanen hittades kan ha att göra med att en räv eller dylikt har hittat djuret och ätit av det, uppger djurexperten. Han poängterar även vikten av att tänka några extra varv innan man skaffar ett husdjur.

– Det är viktigt att tänka på när man köper ett husdjur, som en kajman eller en boa-orm, att de växer och kan bli stora, och att man kan hantera det, säger han.

Djuret blev senare identifierat som en glasögonkajman, skriver Motala Vadstena Tidning. De lever i Sydamerika, i sötvatten, och skiljer sig från alligatorer bland annat genom att de saknar ben mellan näsborrarna. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.