Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gick på skogspromenad – hittade overkligt fynd

- 02/06/2014, 13:02 -
Alligatoren låg mitt i skogen.
1 av 2

Alligatoren låg mitt i skogen.

Petra Karlsson

Petra Karlsson och hunden Bessie gjorde ett ovanligt fynd.
2 av 2

Petra Karlsson och hunden Bessie gjorde ett ovanligt fynd.

När Petra Karlsson, 29, från Motala rastade hunden gjorde hon ett högst ovanligt skogs-fynd.

MOTALA. Petra Karlsson och hunden Bessie var ute på en tidig morgonpromenad i solskenet. De gick en tur som de inte gått på ett tag, och på hemvägen fick de syn på något inte helt vanligt. 

– Vi småjoggade förbi ett krön och kom fram till en smal stig där massor med löv hade samlats. Plötsligt ser jag ett konstigt huvud sticka upp bland löven, så jag tvärnitar och sliter tag i Bessie, säger hon till Nyheter24

Det smått overkliga fyndet, som först uppmärksammades av Motala Vadstena Tidning, visade sig vara en alligator. Ett djur som traditionellt sett hör hemma i betydligt varmare klimat, långt borta från Sverige.

"Stank rutten fisk"

Petra Karlsson beskriver sin förvåning:

– Tänderna och magen var det första jag lade märke till. Jag stod på avstånd en stund och tittade på djuret, första ordet som dök upp i huvudet var "krokodil". Sen tänkte jag: "Va, näe – det kan inte vara sant, det måste vara ett skämt", säger hon och fortsätter:

– Sen vågade mig lite närmare och såg då att kroppen verkade ha kapats av på mitten, rakt över magen, och att bakdelen inte fanns kvar. Det stank rutten fisk och död om den. Vi sprang hem, hämtade mobilen och så tillbaka igen, så jag kunde ta en bild.

Vä hemma ringde Petra Karlsson polisen och berättade om sin konstiga upptäckt. Polisen trodde knappt sina öron, men efter bildbevis så kom de till platsen.

– Jag fick följa med och visa vägen till djuret, och jag såg på när polismännen lade kroppen i en svart säck.

Hur en alligator har hamnat i en skog i Östergötland är än så länge inte utrett. Petra Karlsson tror att mysteriet kommer att förbli olöst. 

– Det är märkligt hur den hamnat mitt ute i "ingenstans". Var är resten av kroppen och vad har hänt den? Det lär vi nog aldrig få reda på.

"Inte så vanligt"

Jonas Wahlström är djurexpert på Skansenakvariet. Han tror att djuret är en så kallad kajman, ett släkte inom alligator-familjen, och att någon har haft det som husdjur. 

– Det är inte så vanligt att man har dem som husdjur, men det går, och vissa har det. Det är förmodligen så att någon har köpt en lite kajman på cirka 20-30 centimeter som sedan har växt. De blir snabbt större än så, säger han och fortsätter: 

– Antingen har den dött och blivit utslängd där eller så har ägaren tröttnat på den, och inget av det är ju bra.

Att endast halva kajmanen hittades kan ha att göra med att en räv eller dylikt har hittat djuret och ätit av det, uppger djurexperten. Han poängterar även vikten av att tänka några extra varv innan man skaffar ett husdjur.

– Det är viktigt att tänka på när man köper ett husdjur, som en kajman eller en boa-orm, att de växer och kan bli stora, och att man kan hantera det, säger han.

Djuret blev senare identifierat som en glasögonkajman, skriver Motala Vadstena Tidning. De lever i Sydamerika, i sötvatten, och skiljer sig från alligatorer bland annat genom att de saknar ben mellan näsborrarna.