Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

93-åring tvingades ligga i blöt blöja – i 15 timmar

Kvinnan lämnades till synes helt utan tillsyn. OBS. Genrebild.
1 av 1

Kvinnan lämnades till synes helt utan tillsyn. OBS. Genrebild.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 12/06/2014 13:16

Den dementa 93-åringen tvingades ligga i samma blöta blöja i 15 timmar. Inspektionen för vård och omsorg, som öppnat ett tillsynsärende, är kritisk.

TROLLHÄTTAN. Kvinnan, 93 år gammal, kom till Närakuten på grund av en misstänkt magblödning, skriver Elfsborgs läns Allehanda. Utan att kunna äta, dricka eller ta sina mediciner bedömde en sjuksköterska att hon skulle undersökas av kirurg.

Väntade 14 timmar

Kvinnan placerades på en madrass i väntan på kirurgen. 14 timmar passerade, och om någon tittat till kvinnan under den tiden är det ingen som vet. Dokumentationen är bristfällig, och när kirurgen väl kom hade kvinnan legat i sin blöta blöja i 15 timmar. 

Fick trycksår

Personalen på medicinakuten, dit kvinnan flyttades, upptäckte att kvinnan skadats i ryggslutet. Blöjan byttes ut, och man konstaterade att hon inte blivit vänd på hela dagen. Dagen därpå hade kvinnan utvecklat trycksår, skriver Elfsborgs läns Allehanda.

Anmäld

Händelsen är sedan tidigare Lex Maria-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, som har öppnat ett tillsynsärende. Inspektionen menar att det råder "allvarliga missförhållanden" på akuten. 

Akutmottagningen brister på en rad punkter, uppger Elfsborgs läns Allehanda.