Mats Dagerlind försvarade den numera hetsdömde SD-politikern Michael Hess.
1 av 2
Mats Dagerlind försvarade den numera hetsdömde SD-politikern Michael Hess. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
Här är inlägget Hess dömdes för.
2 av 2
Här är inlägget Hess dömdes för. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men

Ingen förundersökning mot Avpixlats frontfigur

Mats Dagerlind anmäldes för hets mot folkgrupp – men nu slår JK fast att det inte blir någon förundersökning.


Dagerlind: "Min fulla rätt"

Mats Dagerlind försvarade sig redan från början.

– Jag anser att det är min fulla rätt att kritisera de delarna av islam som jag betraktar som en politisk ideologi snarare än en religion. Jag kommer inte att ta bort den, sa han till Nyheter24 när uppgifterna om en polisanmälan framkom.

Strax efter det att Mats Dagerlind blivit ansvarig utgivare för den rasistiska bloggen Avpixlat polisanmäldes han för hets mot folkgrupp – något som avslöjades av sajten Inte rasist, men.

Försvarade dömd SD-politiker

Anledningen var en krönika han skrivit med rubriken "Visst är våldtäkt och kvinnomisshandel djupt rotad i den muslimska kulturen". Där försvarade Dagerlind SD-politikern Michael Hess – som själv dömdes för hets mot folkgrupp efter liknande uttalanden.

Något sådant verkar inte vara aktuellt för Dagerlind. Justitiekanslern (JK) väljer nämligen att inte inleda någon förundersökning. JK pekar i sitt beslut på att "inte alla förnedrande eller nedsättande yttranden är att bedöma som hets mot folkgrupp".

"Starkare i grundlagsskyddat medium"

Dessutom pekar man på att yttrandefriheten i princip "är starkare när ett meddelande har spritts i ett grundlagsskyddat medium än annars".

Därför inleds alltså alltså ingen förundersökning.

/
/
/
Senaste nytt

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Äldre par dog av sjukdom

Mordutredningen kring ett äldre par som hittats döda i Åsele kommun läggs ner. Den rättsmedicinska undersökningen visar att paret avled på grund av sjukdom, skriver polisen på sin sajt.

Ja till nya EU-regler om miljöbrott

Tuffare straff och mer likartad behandling i hela EU är tänkt att bli följden när nya miljöbrottsregler nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg.

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

Vasaloppet 2024 går av stapeln i början av mars. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar inför den anrika tävlingen.

G20-ministrar tror på global mjuklandning

Det har blivit allt troligare att den globala ekonomin är på väg att mjuklanda, enligt ett utkast till ett uttalande från regeringarna i G20-länderna.

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.