Tisdag 27 Sep
Stockholm

Aron bestiger Europas högsta berg – i rullstol

Aron kommer att bestiga Mount Elbrus.
1 av 5
Aron kommer att bestiga Mount Elbrus. Foto: Privat
Han gör det tillsammans med Johan Ernst Nilson.
2 av 5
Han gör det tillsammans med Johan Ernst Nilson. Foto: Privat
Annars föreläser Aron mycket.
3 av 5
Annars föreläser Aron mycket. Foto: Privat
Aron.
4 av 5
Aron. Foto: Privat
Nyheter24:s Viktor Adolfsson träffade Johan och Aron i Almedalen för en webb-tv-intervju. Se klippet nedan.
5 av 5
Nyheter24:s Viktor Adolfsson träffade Johan och Aron i Almedalen för en webb-tv-intervju. Se klippet nedan. Foto: Faksimil Nyheter24 Youtube

Aron är delvis förlamad och sitter i rullstol – men inget har kunnat stoppa honom. Nu ska han bestiga Europas högsta berg.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Projektet

Häng med i Aron och Johan Ernst projekt här och hjälp till med att skänka pengar till Barncancerfonden.

Arons bok, "Inspirationsboken", kan du ladda ner här.

STOCKHOLM. Aron Andersson, 26, låter inget stå i vägen för honom – inte ens Europas största berg.

När Aron var sju år gammal och satt i bilen på väg till Göteborg för att fira jul med sin familj kände han plötsligt en smärta i benen.

Han tänkte inte mer på det men när smärtan inte gick över tog hans familj honom till sjukhuset. Där konstaterade man att Aron hade cancer.

– Jag fick cancer i bäckenet och behandlades under ungefär ett års tid, men behandlingen lyckades inte och jag fick operera bort tumören vilket ledde till att jag hamnade i rullstol, delvis förlamad, säger han till Nyheter24.

Europas högsta berg

Trots den tuffa framtid som väntade såg Aron inga hinder och hans starka psyke har tagit honom långt. Han var exempelvis den första personen i rullstol att ta sig till toppen av Kebnekaise.

Men nu är han aktuell med att bestiga ett annat berg – den 24 juli åker han nämligen till Ryssland tillsammans med Johan Ernst Nilson för att bestiga Mount Elbrus, 5 642 meter högt.

– Vi kommer att vara där i några dagar för att acklimatisera oss till miljön och tanken är att vi ska vara på toppen den första augusti.

För varje meter som de tar sig upp hoppas de kunna samla in hundra kronor – med en slutsumma på 564 200 – till Barncancerfonden.

Vilka problem förväntar ni er att stöta på?

– Det är höjden och hur man reagerar på den, men Johan är väldigt erfaren och har varit uppe på Mount Everest. Jag har aldrig gjort den här typen av berg men jag kommer att använda mig av rullstol, kryckor och dra mig fram. Jag har tränat extremt bra och är väl förberedd.

Hur har andra reagerat på er kommande resa?

– Det har varit ganska hemligt men familjen har varit lite rädda eftersom det kan vara farligt. På Kebnekaise var det säkert på ett helt annat sätt eftersom en helikopter kan komma och hämta dig, men här blir det lite annorlunda. Det är ju en utmaning men vi gör det för en väldigt rolig sak.

Aron föreläser mycket både för skolor och företag och gillar att dela med sig av sina berättelser och budskap.

– Många ser sig själva som offer men hur klyschigt det än låter så går det att se något positivt i det mest jobbiga också. När man befinner sig i skiten så är det väldigt svårt att zooma ut från sitt egna perspektiv men det gäller alltid att tänka "Vad kan jag lära mig av situationen?"

"Nytt, stort och hemligt projekt på gång"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson träffade Aron och Johan Ernst Nilsson i Almedalen för en webb-tv-intervju.

Se hela klippet här:


Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.