Läkemedelsverket stoppar försäljningen av nagellack

- 03/07/2014, 13:59 -
Stoppas på grund av allvarlig hälsorisk.

Stoppas på grund av allvarlig hälsorisk.

Faksimil Youtube

UPPDATERAD. På grund av allvarlig hälsorisk har Läkemedelsverket stoppat försäljningen av populärt nagellack från Depend Cosmetic AB.

UPPDATERAD. Det stora nagellacksföretaget Depend Cosmetic AB har tvingats stoppa försäljningen av sin produkt Depend Gellack.

Anledningen är att läkemedelsverket under våren har fått in rapporter från konsumenter som menar att nagellacket orsakat stora besvär och olika former av skador, främst på huden.

Lacket innehåller ohärdade akrylater, som kan orsaka allergier vid kontakt med huden. Något som är svårt att undvika, menar Läkemedelsverket.

Hur ställer ni er till läkemedelsverkets beslut?

– Först och främst får vi respektera beslutet som de har fattat. Men det finns inga funktionsfel eller råvarufel och de innehåller inga ämnen som är förbjudna eller inte anpassade efter lagstiftningen, säger Mårten Johansson, vd för Depend Cosmetic AB, till Nyheter24.

– Deras bedömning är att risken är för stor för att man ska göra fel och inte följa instruktionerna i hemmamiljö och därför förbjuder de den här typen av produkt.

Hur många rapporterade skador var det?

– Läkemedelsverket har statistik som har inkommit till dem och varje fall som har rapporterat skador har vi varit i kontakt med. Sedan vi startade försäljningen har det gjorts ungefär en miljon behandlingar i Sverige. 99,5 procent av dem har varit nöjda och 0,5 procent har haft problem.

Får de som har köpt er produkt skicka tillbaka dem och får pengarna tillbaka?

– Nej, det som beslutet bygger på är att vi är skyldiga att ta tillbaka det som finns ute i butikerna i dag.