Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Var femte högstadietjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier

- 15/08/2014, 08:59 -
En av fem tjejer på högstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier.
1 av 2

En av fem tjejer på högstadiet har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

TT NYHETSBYRÅN

Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.
2 av 2

Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

Pressbild Friends

Ny rapport visar att unga tjejer är dubbelt så utsatta som killar i skolan.

SVERIGE. Unga tjejer är mer utsatta för kränkningar och känner sig mer otrygga i skolan än killar. Enligt Friendsrapporten 2014 som släpptes på torsdagen har en av fem tjejer på högstadiet blivit utsatta för sexuella trakasserier

"Får förödande konsekvenser"

Enligt rapporten har även vart femte barn på mellan- och högstadiet blivit utsatta för kränkningar av en annan elev under det senaste året.

– Vi skulle aldrig acceptera de här siffrorna om det handlade om en arbetsplats för vuxna. Mobbning och kränkningar får förödande konsekvenser både i form av psykisk ohälsa och avhopp från skolan. Det görs inte tillräckligt i frågan och vi efterlyser bland annat en stärkt elevhälsa och obligatorisk utbildning på lärarprogrammet om mobbning, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends, i ett pressmeddelande.

Tjejer dubbelt utsatta

I år är första gången man undersöker problem med sexuella trakasserier i skolan. Enligt rapporten har dubbelt så många tjejer som killar blivit utsatta.

– Det får aldrig vara okej att tafsa på någon och sedan försöka rättfärdiga det som ett skämt. Sexuella trakasserier och kränkningar är inget skämt utan de förstör liv. Vår erfarenhet är att sexuella trakasserier i vissa fall blir ett normaliserat beteende och det bekräftas av rapporten såväl som fritextsvaren, säger Lars Arrhenius.