Torsdag 21 Okt
Stockholm

Ilska mot barntröja på Zara – ser ut som Förintelsetröja

UPPDATERAD. En barntröja från klädkedjan Zara har fått många att reagera: "Det här är bland det vidrigaste och mest historielösa jag har sett". Efter stark kritik valde klädkedjan att ta bort tröjan ur sortimentet.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En randig tröja med en sheriffstjärna på har upprört folk i Sverige och Europa. Tröjan, som är för småbarn, liknar nämligen de kläder som fångarna i nazisternas koncentrationsläger bar.

De hade randiga kläder och tvingades bära judestjärnor, vilket formen som stjärnan på Zaras tröja liknar.

På Facebook och Twitter har tröjan väckt stor ilska och bland annat författaren Henrik Arnstad, journalisten och debattören Nabila Abdul Fattah och Calle Schulman har reagerat starkt. 

"Man chockas av historieavsaknaden"

Nyheter24 har talat med Henrik Arnstad som säger att han trodde att tröjan först var ett skämt.

– Min första tanke var ju att är det något slags sjukt skämt? Men sedan såg man ju att det skulle vara en sherifftröja, att det var misstag och inte illvilja, säger Arnstad till Nyheter24.

Men det faktum att det tyder på stark historielöshet kvarstår, menar han. 

– Man chockas av historieavsaknaden. Förintelsen som är den centrala delen av vår europeiska identitet, det som utgör att vara europé är minnet av Förintelsen, att vi vet vad som hänt. Att man inte har det på näthinnan är chockerade okunskap, fortsätter han.

Tar bort tröjan

I ett mail till Nyheter24 skriver Zara att tröjan inte längre finns i butik. De påpekar också att deras inspiration enbart var hämtad från klassiska Westernfilmer. 

Efter flera påtryckningar på sociala medier har klädkedjan även bett om ursäkt på Twitter. I en tweet till journalisten Nathalie Rothschild skriver man: "Vi ber om ursäkt, den var inspirerad av sheriffstjärnan från de klassiska westernfilmerna. Tröjan finns inte längre i våra butiker".

Reaktionerna visar att det finns en gräns

Arnstad säger att Zaras beslut är rimligt och påpekar att det också går att se något form av ljus i mörkret av händelsen. 

– Om man kan se det positivt: reaktionern blev omedelbart väldigt stark. Så jag väljer att se det positiva än det nattsvarta mörkret – det verkar ändå som att vi har garden uppe mot sådana här idiotier och att företaget väljer visar att de förstår, genom att agera direkt. Det visar att det fortfarande finns en gräns, säger Arnstad till Nyheter24. 

Här är några av reaktionerna på tröjan:

Nyheter24 har sökt Zara Sverige för en kommentar.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela