Jens valde att erbjuda ett jobb i stället för att skänka några mynt.
1 av 2
Jens valde att erbjuda ett jobb i stället för att skänka några mynt. - Foto: Privat/TT Bild/Montage
Att han betalade för svartjobb säger han är en "smäll värd att ta".
2 av 2
Att han betalade för svartjobb säger han är en "smäll värd att ta". - Foto: Privat

Jens erbjöd tiggaren målarjobb i stället för att skänka pengar

Jens hade inga mynt i fickan men ville ändå hjälpa tiggaren. Så han gav honom ett jobb: – Vi jobbade ihop tillsammans som ett team i fyra timmar.


Tips till politikerna

Jens Edgren vill inte uppmana andra människor att betala för svartjobb, men han tycker att det är dags att göra något åt tiggarnas situation.

Det är val på söndag, vad vill du säga politikerna?

– För det första, det här får inte vara en fråga för SD, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen varför inte skaffa en öppen mottagning? Kanske en form av sysselsättning. Kanske lite hjälp med vad det kan vara för små saker? Det kan inte kosta många kronor att göra en sådan grej. Och utan att ta politisk ställning så tycker jag om det som Reinfeldt sa i sitt tal: att vi måste öppna våra hjärtan. Det är på gatan det sker, och det gäller här och nu.

Jens Edgren hamnade "som vanligt" i klistret häromdagen. Han hade ett snävt tidsschema och skulle fixa i ordning en brygga inför en fotografering. Han åkte till byggvarhuset Bauhaus för att köpa material och där utanför satt en man och tiggde pengar.

Men Jens hade inga mynt i fickan. Så i stället pekade han på den nyinköpta färgburken och frågade tiggaren "Want to work?". Tiggaren reste sig direkt, samlade ihop sina saker i en plastpåse och svarade "yes".

Jobbade som ett team

Därefter hoppade de tillsammans in i Jens bil och åkte iväg för att fixa i ordning bryggan. Hur de kommunicerade? Via Google Translate i mobilen.

– Vi jobbade ihop tillsammans som ett team i fyra timmar. Det var som att jobba med en kompis. Vi visste inget om varandra men det fungerade bra ändå. Det var så häftigt. Det här är vanliga människor som hamnat i ett läge där vi alla kan hamna. Det handlar om att vara shysst, säger Jens till Nyheter24.

Jens valde att skriva om tiggaren och jobbet i ett Facebookinlägg som över två tusen personer delat, och som uppmärksammats av delningssajten Lajkat.

Reaktionerna från människor som läst om målarjobbet har enligt Jens varit överväldigande.

Var det första gången du funderade kring det här, att erbjuda tiggare jobb?

– Nej, det var inte det. Jag är en ganska strulig person som fuckar upp det och hamnar i situationer som inte är så bra. Jag har ofta tänkt på att det kan hända vem som helst, säger Jens till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tror inte att de har valt att sitta och tigga. De är så utsatta och desperata, att de inte har något annat val för att överleva. Jag ger alltid pengar när jag har några kronor över. Men den här gången hade jag inga pengar så då tänkte jag att jag kan erbjuda jobb i stället.

Mannen fick 500 kronor av Jens som betalning. När jobbet var avslutat körde han tillbaka till Brommaplan och släppte av honom där. 

– När vi var färdiga frågade mannen om jag hade fler jobb åt honom. Jag svarade att "not now, maybe later". Jag kan göra det här igen.

– Det ska inte behöva vara så svårt att få jobb och att göra jobb. 

Har du förslag till andra som vill göra annat för att hjälpa tiggare, annat än att skänka pengar?

– Jag kan ju inte uppmana folk att bryta mot lagen genom att anställa arbetskraft. Men jag kan uppmana folk att exempelvis köpa Situation Stockholm, att sträcka ut en hand. Vad som helst förutom en sur blick.

.......

Här är Jens Facebookinlägg i sin helhet:


Fotnot: Eftersom summan som Jens Edgren betalade är mindre än 1 000 kronor behöver Jens inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Källa: Skatteverket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.