Bilden till vänster visar en retuscherad Li medan bilden till höger är helt oretuscherad.
1 av 3
Bilden till vänster visar en retuscherad Li medan bilden till höger är helt oretuscherad. - Foto: Sandra Viklund Photographer
Alla möjliga storlekar finns representerade hos Bystigt.
2 av 3
Alla möjliga storlekar finns representerade hos Bystigt. - Foto: Sandra Viklund Photographer
Vi matas dagligen med bilder på perfekta kroppar.
3 av 3
Vi matas dagligen med bilder på perfekta kroppar. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Underklädesföretaget som vägrar retuschering

Li är ägare till underklädesföretaget Bystigt. Till skillnad från konkurrenterna, har hon valt att inte retuschera modellbilderna.


Bystigt

I november kommer man kunna köpa hem underkläder från Bystigt.  Det kommer gå att köpa BH:s i alla möjliga storlekar. Läs mer om företaget på Facebook.  

– Som det är i dag finns det en stereotypisk bild av hur en kvinna ska se ut. Jag vill inte bidra till det. Jag vill visa mina produkter på en riktig kropp som inte är retuscherad, säger Li Thurfjell till Nyheter24

Li menar att det finns en för stor utseendefixering i samhället. Att vi ständigt möts av bilder på sajter som bidrar till en norm för hur man ska se ut. Hon vill ändra på det och ställer själv upp på bilder i underkläder. 

– Jag har till exempel ärr, hår och bristningar på benen. varför ska jag dölja det?

Inte lätt att visa sig

På Lis blogg skriver hon om oron för att visa upp sin kropp. Om de möjliga kommentarerna hon kan få, till exempel att hon är tjock i andras ögon. Hon berättar att det kändes lite jobbigt överhuvudtaget att visa upp sig för allmänheten i underkläder. 

– Det är inte så att man lägger upp sådana här bilder på sig själv dagligen, men samtidigt känns det viktigt att visa upp något annat än det smala idealet.

Hur känns det att visa upp sig på det här sättet?

– Det var inte helt självklart att lägga upp en bild på sig själv i underkläder överhuvudtaget. 

Flera har gett Li positiv respons för bilderna och det faktum att hon vågar visa upp sig. 

– Det känns jättekul! 

Svårt att hitta modeller

Det har inte varit helt lätt att hitta andra som vill ställa upp på fotograferingen. Men hon fick några bekanta att ställa upp. Och nu är det flera som kan tänka sig göra det. 

– Jag har fått mejl, både från folk jag känner och inte känner. Många vill visa upp hur en vanlig människa ser ut. I tron om att det är så den perfekta kroppen ser ut när det i själva verket är ett ideal som är omöjligt att nå upp till eftersom att ingen ser ut så på riktigt

Vad tror du är problematiskt med retuscherade kroppar?

– Jag tror att många människor mår dåligt av se bilder på retuscherade kroppar. Eftersom det blir i tron om att den perfekta kroppen ser ut så, när det i själva verket är ett ideal som är omöjligt att nå upp till. Till exempel kan det leda till ätstörningar. 

Li hoppas på att fler klädföretag kommer ta efter och att människor kommer att må bra av att se de här reklambilderna.

Tror du att några kommer att bli provocerade?

– Jag bryr mig inte. Om folk inte vill se det här kan de kolla åt ett annat håll. Jag tänker varken retuschera bort mina lår, mage eller någon annan kroppsdel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.