Sverige tar steget.
1 av 3
Sverige tar steget. - Foto: TT
Margot Wallström.
2 av 3
Margot Wallström. - Foto: BERTIL ERICSON
Den palestinska flaggan.
3 av 3
Den palestinska flaggan. - Foto: TT

Därför erkänner Sverige Palestina

I dag kom beskedet – Margot Wallström skriver själv i Dagens Nyheter om varför Sverige erkänner Palestina.


Över 130 länder

Wallström skriver själv i sin debattartikel att Sverige i och med dagens händelse blir ett av över 130 länder världen över som erkänt Palestina.

Under torsdagen kommer den svenska regeringen fatta beslut om att erkänna Palestina som stat, det skriver utrikesminister Margot Wallström själv i en debattartikel hos Dagens Nyheter. Syftet är, enligt Wallström, att med erkännandet kunna främja en fredlig samexistens mellan Palestina och Israel.

I texten pekar Wallström på att hon personligen tror att det svenska beslutet kan ha kommit för sent – och skriver om hur erkännandet kommer under en svår period där våldet härskat på Gaza samtidigt som fredssamtalen gått i stå.

Med erkännandet kommer ökade krav

Målet för Wallström är att Israel och Palestina "ska kunna leva inom ömsesidigt erkända gränser, med 1967 års gränser som utgångspunkt och med Jerusalem som huvudstad för två stater och där eventuella markbyten endast accepteras om parterna framförhandlar det".

Samtidigt pekar hon på hur regeringen, liksom ett flertal experter, bedömer att Palestina uppfyller de folkrättsliga kriterierna och hur Sverige även tidigare erkänt stater som saknat kontroll över hela sitt territorium. Wallström skriver också att erkännandet även innebär ett ökat ansvar. Sverige kommer att ställa tydliga krav på Palestina om att till exempel "bekämpa korruption, att respektera medborgerliga och politiska rättigheter samt att öka kvinnors inflytande" liksom ett tydligt avståndstagande från våld.

/
/
/
Senaste nytt

Stora brister i organisationers säkerhetsarbete

Polisen i Vetlanda rapporterar om trafikolycka

"Allvarlig trafikolycka i Myresjö", skriver polisen på sin hemsida.

Andersson: Vill strypa största oppositionspartiet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson reagerar starkt på utredning om att begränsa partilotterier. Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiets finansiering.

Så många miljoner håvar Arlas toppar in

Mjölkimperiet Arla är både omtyckt och kritiserat. Deras mjölk och smör går att finna i alla matbutiker runt om i Sverige – men hur mycket håvar Arlas toppar in egentligen?

Palestinska grupper: Enad front mot Israel

Fatah och Hamas ska sträva efter ett "enhetligt agerande" i konflikten med Israel. Det säger representanter för de palestinska grupperingarna efter samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.