Giftbomb i liten förpackning.
Giftbomb i liten förpackning. - Foto: Staffan Löwstedt

Russinpaket för barn – rena giftbomben

Brukar du ge dina barn russin? Då kanske du borde tänka om. Russinen kan vara proppfulla med giftiga ämnen.


Giftigast cocktail i Lidls russin

Här kan du se hela listan på alla testade russinsorter.

Vindruvor är en av världens mest besprutade produkter, och står för hela 15 procent av all besprutning.

I senaste numret av Råd & Rön har tidningen därför satt russinen på prov – och testat 14 av de vanligaste russinsorterna i svenska butiker. 

– När vi bedömde halten av bekämpningsmedel tittade vi på antalet olika bekämpningsmedel. Lidls och Garants russin stack ut, eftersom vi hittade så många olika bekämpningsmedel. Ingen vet hur de här medlen samverkar och påverkar varandra, säger Anna Edberg, projektledare för russintestet.

Mögelgifter och bekämpningsmedel

Resultatet är inte särskilt förvånande, men visar besvärande nog att många av produkterna innehåller mögelgifter och rester av besprutningsämnen. I Lidls russin – som tydligt riktar sig till barn – hittade man så mycket som femton olika bekämpningsmedel – flera av dem förbjudna inom EU.

Garant och Lidl var några av testets stora "bovar" och har fått avdrag i det samlade betyget eftersom antalet bekämpningsmedel översteg fem, skriver Råd & Rön.

I de ekologiska russinen hittade man inga bekämpningsmedel. Dock innehöll även många av de mögelgifter, alltså gifter som bildas av mögel under torkningen.

Ingen hälsorik

Men trots de många tveksamma och skadliga gifterna kan du med gott samvete fortsätta mumsa i dig de skrynkliga små russinen till jul – att äta mat som innehåller små mängder av bekämpningsmedel utgör nämligen ingen hälsorisk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta russin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.