Tisdag 18 Maj
Stockholm

Han var nära att gå in i väggen – då kortade han sin egen och sina anställdas arbetstid

Frisören och egenföretagaren Jerry Ahlqvist har infört sex timmars arbetsdag för alla anställda – med bibehållen lön.
1 av 3
Frisören och egenföretagaren Jerry Ahlqvist har infört sex timmars arbetsdag för alla anställda – med bibehållen lön. Foto: Privat/TT Bild/Montage
Det var efter att han själv var nära att gå in i väggen som han insåg att livsstilen inte fungerade.
2 av 3
Det var efter att han själv var nära att gå in i väggen som han insåg att livsstilen inte fungerade. Foto: Privat
Frisörerna på Jerrys salong jublade över beskedet om förkortad arbetsdag.
3 av 3
Frisörerna på Jerrys salong jublade över beskedet om förkortad arbetsdag. Foto: Faksimil Facebook

Han är chefen som räddades från att gå in i väggen genom att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för sig själv – och alla anställda.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Läs Jerrys debattartikel

På tisdagen publicerade Nyheter24 en debattartikel av Jerry Ahlqvist: "Därför inför jag 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för alla mina anställda"

Läs den här.

KIRUNA. Två veckor med extremt påträngande huvudvärk fick frisören och egenföretagaren Jerry Ahlqvist att ta sig in till akuten.

Läkarens bedömning? Stress

– Jag hade jobbat intensivt i tre år. Det var många som sa åt mig att ta det lugnt. Men jag tyckte ju att ”vaddå” jag sover ju gott om nätterna, så det kändes inte som att jag tyckte att det var jobbigt, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Men mot slutet, innan jag tog mig till sjukhuset, började jag tycka att det var jobbigt att gå upp för att ta mig till jobbet. Du vet när du känner att du vill inte, du är astrött. Men du pallrar dig upp och går dit och när du väl är där så känns det bra. 

Slängde telefonen och lämnade stan

Det har gått tre månader sedan dess.

Jerry gjorde som läkaren sa. Han tog ledigt från egna salongen och chefsrollen. 

– Jag tog två månader ledigt. Slängde telefonen åt helvete och lämnade stan.

Men efter två månaders semester kändes det ändå inte kul att komma tillbaka till jobbet på frisörsalongen.

– När det började närma sig dagen jag skulle tillbaka till jobbet kom måndagsångesten tillbaka. Då kände jag att det här är fel, så här ska det inte kännas när man varit ledig i två månader. 

Införde sex timmars arbetsdag

Så han bestämde sig för att ta tag i saken: han gick ner från att jobba mellan åtta och 14 timmar om dagen till att jobba sex.

Och han mår så mycket bättre.

Därför har han nu tagit beslutet att även hans anställda ska köra sex timmars arbetsdag – med bibehållen lön.

– De anställda jublade när jag berättade för dem att de kulle få gå ner från åtta till sex timmar. De tyckte att det var kalas.

Tidigare har frisörerna på salongen jobbat som alla andra – totalt nio timmar inklusive en timmes obetald lunch. Nu ska de i stället jobba sex. I stället för obetald lunchtimme får de en halvtimmes betald paus. För att få ihop schemat kommer personalens pass att överlappa varandra.

Tidigare funderat kring förkortad arbetsdag

Jerry hade redan innan det där läkarbesöket på akuten för tre månader sedan funderat kring det här med sex timmars arbetsdag. Men aldrig riktigt förstått hur det skulle gå till i praktiken. Inte heller hade han fått något konkret svar – varken från bekanta eller politiker som lobbar för just den frågan.

Så vad skulle du själv ge för råd till andra arbetsgivare som funderar i samma banor?

– Man måste se över sin verksamhet. Vad den kostar, slå ut det på antalet anställda. Se vad de drar in per person. Sätta priset efter vad de drar in på sex timmar, säger han och fortsätter:

– Personalen kommer bli mindre stressad, vilket smittar av sig på kunderna. Något som automatiskt gör människor mer glada och det blir lättare att sälja produkter. Och på så vis tjäna lika mycket pengar ändå.

Vad tycker du – borde fler införa sex timmars arbetsdag?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela