Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler namngivna nazister än kvinnor i svenska historieböcker

Svenska historieböcker saknar alldeles för många kvinnor.
1 av 3

Svenska historieböcker saknar alldeles för många kvinnor.

TT NYHETSBYRÅN

I en bok är det fler namngivna nazister än kvinnor.
2 av 3

I en bok är det fler namngivna nazister än kvinnor.

TT Bild

Varför får gubbarna så mycket plats?
3 av 3

Varför får gubbarna så mycket plats?

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 15/01/2015 08:02

Männen har fortfarande total makt över historieskrivningen, enligt svenska skolböcker.

En granskning av svenska historieböcker som Dagens Nyheter gjort visar att kvinnor i snitt endast utgör 13 procent av alla personer – och i kapitlen om 1900-talet minskar andelen.

Böckerna kommer från de fyra största läromedelsföretagen. I ”Impuls Historia” från Natur & Kultur är endast 32 av innehållets 324 namngivna personer kvinnor.

Fler nazister än kvinnor

I ”Prio Historia” för elever i årskurs åtta är det fler namngivna nazister än kvinnor.

Böckerna är skrivna för den nya läroplanen från 2011 – en läroplan som ställer högre krav på jämställdhet än tidigare. 

"Risk att flickor struntar i historieämnet"

Ann-Sofie Ohlander är professor emerita. 2010 fick hon i uppdrag av regeringen att göra en liknande undersökning som den Dagens Nyheter gjort. Hon är chockad över resultatet.

– Det här är upprörande ur ett demokratiperspektiv. Risken är stor att unga flickor struntar i historieämnet eftersom det inte handlar om dem, säger hon till Dagens Nyheter.

Förlagen säger sig dock vara medvetna om problematiken. Thomas Johansson är förläggare på förlaget Liber som ger ut ”SO Historia” där endast 13 personer av alla som är namngivna är kvinnor.

– Målsättningen är att göra det så jämt fördelat det bara går. Men det är knepigt och i historieböckerna måste man sovra bort så mycket. Det blir standardhistorian som är kvar och den innehåller mest män, säger han till Dagens Nyheter.