Det är i kommunen Sundbyberg som man hittar simhallen med omklädningsrum för HBTQ-personer.
1 av 3
Det är i kommunen Sundbyberg som man hittar simhallen med omklädningsrum för HBTQ-personer. - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild
Frank Berglund som är transperson är väldigt glad över detta.
2 av 3
Frank Berglund som är transperson är väldigt glad över detta. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Alla ska känna sig välkomna menar en gruppledaren för Vänsterpartiet.
3 av 3
Alla ska känna sig välkomna menar en gruppledaren för Vänsterpartiet. - Foto: Svenska Dagbladet

Sveriges första simhall med omklädningsrum för transpersoner

Nu finns Sveriges första simhall med omklädningsrum för de som inte definierar sig som man eller kvinna.


SUNDBYBERG. Landets första simhall som blivit HBT-cerifierad finns i Sundbyberg. Certifieringen innebär bland annat att det finns ett omklädningsrum för de som inte definierar sig som man eller kvinna, rapporterar Sveriges Radio. 

Problematiskt att behöva välja

En som är väldigt glad över detta är Frank Berglund som sitter i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse och är transperson. Frank har tidigare upplevt det problematiskt med besök i simhallar – bland annat för tvånget att behöva välja mellan omklädningsrum för män eller kvinnor.

– Det betyder väldigt mycket för mig eftersom att jag saknar att bada jättemycket, säger Frank till Sveriges Radio.

Alla ska känna sig välkomna

Sundbyberg har sedan ett tag satsat på att göra kommunen öppen för alla slags människor. Till exempel har de ett bibliotek som är HBT-certifierat. 

– Det här är en del av samma normarbete, alla ska känna sig lika välkomna oavsett var man går, säger Jesper Wiklund, gruppledare för Vänsterpartiet, till Sveriges Radio.

Hen
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.