Patienter vägras rätt vård

Patienthälsan tar stryk i bollandet mellan nytta och kostnader.


Landstingens snålande på dyra mediciner kan försämra patienternas vård. Flera av dem vägrar att köpa in nya effektiva - och dyra - läkemedel som gör det möjligt att lindra tidigare ytterst svårbehandlade sjukdomar. Allt handlar om var patienten bor.

– Det verkar vara väldigt mycket ett roulettehjul. Hur ska vi patienter veta att vi blir rätt behandlade?, säger MS-sjuke Bengt Ahlm, som till en början nekades de nya läkemedel som hans läkare skrivit ut.

Skillnaderna mellan olika kommuner är väldigt stora. I Skåne får dubbelt så många reumatiker de nya läkemedlen jämfört med dem i Västernorrland.

– Man ska inte behöva söka sig till ett annat landsting för att få vård som man inte får i sin egen sjukvårdsregion, säger cancerläkaren Nils Wilking, till SVT Rapport.

Landstingens ekonomiska status styr helt vilka läkemedel som tas in, och skillnaderna mellan lanstingen har ökat.

– Det handlar om att värdera nytta i förhållande till kostnader och om att prioritera rätt, säger Göran Stiernstedt, sjukvårdsansvarig på Sveriges kommuner och landsting.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas vända upp

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

1 timme sedan
Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.