Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är kanalerna som nästan en miljon svenskar kan bli av med – redan den 1 april

- 30/03/2015, 20:46 -
1 av 9

TT montage / Kanal5

2 av 9

Janerik Henriksson/TT / JANERIK HENRIKSSON / TT

3 av 9

JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER

4 av 9

Janerik Henriksson/TT / JANERIK HENRIKSSON / TT

5 av 9

Claudio Bresciani / TT

6 av 9

TT NYHETSBYRÅN

7 av 9

Facebook

8 av 9

Facebook

9 av 9

Från den första april riskerar du som Teliakund att få klara dig utan populära kanaler som Kanal5, 9, 11 och Eurosport.

Telia och SBS Discovery, bolaget som bland annat har Kanal5, Kanal9, Kanal11, Discovery Channel och Eurosport, kommer inte överens. Därför riskerar nu hundratusentals Teliakunder att bli av med kanalerna.

Det innebär att EM-kvalet tillika VM-kvalet i fotboll, handbolls-mästerskap, populära program såsom Ullared, Arge Snickaren, Berg och Meltzer i Europa samt den skojande duon Filip och Fredrik om bara två dagar kan vara ett minne blott hos omkring 700 000 svenska tv-tittare.


Kanske slut på Zlatan på Telia. Bildkälla: TT BIld

Meddelandet rullades ut på SBS kanaler under måndagskvällen, och Telia har själva gått ut med informationen på sin Facebooksida.

Irene Krohn, presschef på Telia, bekräftar för Nyheter24 att förhandlingarna mellan de båda parterna har havererat.

– Det stämmer. Vi kan inte acceptera de villkor som SBS ställer eftersom det går emot beteenden och önskemål som våra kunder har. Vi vill kunna erbjuda en tjänst där kunder betalar för vad de vill se, men det kan inte SBS erbjuda, säger hon, och förklarar hur det känns att 700 000 svenskar kan gå miste om populär tv:

– Vi är fullt medvetna om det och beklagar verkligen att våra kunder påverkas av det här. Men vi håller på att ta fram alternativ till kunderna, men det är inget vi har klart med just nu.

Att det kommer lösa sig före den 1 april ser hon inte som särskilt sannolikt.

– Vi står väldigt långt ifrån varandra just nu. Det är en väldigt olycklig situation som vi beklagar, säger Krohn men tillägger att de är öppna inför framtida förhandlingar.

På Telias Facebooksida rasar flera användare mot den ovälkomna nyheten. Vissa hotar med uppsägning.

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

Många verkar tro att det är ett aprilskämt.

Bildkälla: Facebook

Dan Panas är presschef på SBS Discovery. Han förklarar med nedstämd ton att det inte är något tidigt aprilskämt som nu kablas ut.

– Kanal5 är väl den kanal som är mest förknippat med roligare tv, men det här är verkligen inget aprilskämt utan bara beklagligt, säger han till Nyheter24.

Hur kommer det sig att det blivit så här?

– Vi har fått indikationer om att våra kanaler kan hamna utanför deras erbjudande och det är något som vi verkligen beklagar. Det är bara beklagligt att hushåll som tittar via Telia kan drabbas. Våra tittare förtjänar bästa möjliga information eftersom det kan drabba planerat tv-tittande på våra väldigt populära program.

Panas vill dock inte gå närmare in på Irene Krohns förklaring, hur det går med förhandlingarna, eller hur nära det är att lösa sig.

– Jag kan inte kommentera pågående förhandlingar, men det jag kan säga är att vi brinner för att göra bra tv, lägger ned passion, svett, tårar och investeringar i det. Vi är måna om att ha så bra program och köpa in så attraktiva rättigheter som möjligt säger han.

Vad tror du om chanserna till att det kommer ordna sig mellan er?

– Jag kan, bör och får inte uttala mig om pågående förhandlingar.