7 vidrigt äckliga saker du absolut inte vill veta om ditt godis

- 02/04/2015, 15:18 -
Gött! Men ändå inte.
1 av 4

Gött! Men ändå inte.

Svenska Dagbladet

Mums! Men ändå usch.
2 av 4

Mums! Men ändå usch.

TT NYHETSBYRÅN

Smaksensation, men inte så roliga ingredienser.
3 av 4

Smaksensation, men inte så roliga ingredienser.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Full av palmolja.
4 av 4

Full av palmolja.

Jurek Holzer 30072

Vi vräker i oss godis – som innehåller allt möjligt smått och gott. Men vill du verkligen veta det här?

1. Göttigt grisfett

Grisfett är en vanlig ingrediens i gelégodisar. Tänk att slakteriavfall som svinsvål kan vara så gott!

Bildkälla: TT Bild

2. Rester av löss

Lössresterna används för att ge godiset en fin färg och glansig yta – och oj vad fina godisar kan se ut.

Bildkälla

3. Mmmm, mögelsvamp

Allas vår favoritgodis, Sura Bubbliz, får sin surhet av citronsyra – som jäser med mögelsvamp.

Bildkälla

4. Massa tillsatser

E260, E120, E330, E160, E270, E903 o.s.v. Alla möjliga tillsatser slinker ned i kroppen – vad gör det, naturligt är tråkigt.

Bildkälla

5. Så mycket socker att inte ens bakterier vill bo på din godbit

Det är en myt att det är en massa bakterier som kryllar på lösgodiset – men det är ju rätt äckligt när anledningen är att på grund av den höga sockerhalten.

Bildkälla: TT Bild

6. Men hurra inte – det finns risker

Om det är flera som pillar och kladdar på godiset i samma påskägg kan det tyvärr vara så att någon sprider virus och bakterier ändå – till exempel kan godisfrossandet sluta i kräksjukan.

Bildkälla

7. Barnarbetare och bekämpningsmedel är viktiga ingredienser

Den goda chokladen du stoppar i dig kan bestå kakao från odlingar där barnarbetare är vanligt och giftiga bekämpningsmedel – yummy yummy for your tummy.

Bildkälla: TT bild