1 av 5
- Foto: privat/tt
Konditorn Gunnar Sjödahl.
2 av 5
Konditorn Gunnar Sjödahl. - Foto: Tommy Sjödahl/s-cake.se
Vem älskar inte smörgåstårta?
3 av 5
Vem älskar inte smörgåstårta? - Foto: JESSICA GOW / TT Bild
Mmmmm...
4 av 5
Mmmmm... - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sjukt gott!
5 av 5
Sjukt gott! - Foto: TT Bild

Gunnar är pappa till smörgåstårtan – här är hans tips för succé

Älskar du smörgåstårta? Då är det här mannen du ska tacka.


Smörgåstårtan fyller 50 år i år. Och är det något som är värt att fira, så är det väl just det.

Men vore det inte för Gunnar Sjödahl så kanske vi aldrig någonsin skulle haft någon smörgåstårta att fira. Det var nämligen han som lanserade den, även om tårtan enligt vissa uppgifter finns omnämnd redan på 40-talet.

– Det som är riktigt säkert är att jag lanserade den för 50 år sedan i konditoribranschen, den fanns inte då, säger han till Nyheter24.

I dag är 75-årige Gunnar pensionär, men det hindrar honom inte från att fortsätta baka. Han har precis, tillsammans med sonen Tommy, lanserat en hemsida – där de bland annat bjuder på originalreceptet.


Bildkälla: Faksimil s-cake.se

Hur kom det sig att du kom på idén att göra en smörgåstårta?

– På den tiden, när vi gjorde mycket smörgåsar och landgångar, så kom jag på tanken att man skulle kunna lägga ihop bröden och ha fyllning emellan som med tårtor.

Efter att tanken väl slagit rot kunde han inte släppa den. Så han började laborera med lite olika fyllningar.

– Det var mycket majonäs och sådana saker. Jag provade lite olika varianter och testade på arbetskompisar och på frun, stackarn. Så en dag satt det.

Det var 1965. Sedan dess har det hunnit bli en hel del smörgåstårtor.


Bildkälla: Tommy Sjödahl

Hur ofta äter du smörgåstårta i dag?

– Inte så ofta, men det händer, det gör det.

Den 13 november varje år är det smörgåstårtans dag, som instiftats av sällskapet "Smörgåstårtans vänner". Datumet är satt efter Gunnars födelsedag.

Bild:TT

Gunnars bästa tips

Hur gör en då för att lyckas med en riktigt bra smörgåstårta? Här är Gunnars bästa tips:

1. Bra botten.

– Ljust eller mörkt bröd som suger upp fyllningen, men det får inte gå igenom, brödet måste hålla fyllningen på plats. Bäst är att göra den dagen innan den ska ätas, så att brödet hinner dra åt sig ordentligt.

2. Blanda inte för många olika smaker.

– Vi människor känner inte så många olika smaker, så man ska passa sig för att blanda för mycket. Det ska vara rena, fina smaker. En personlig favorit är en med räkostkräm på första botten och kallrökt laxfyllning med avokado på nästa.

3. Garnera den fint.

– Det är viktigt att den ser fin ut.

Enligt Gunnar är det största misstaget folk gör att de blandar alldeles för många olika smaker.

– Som majonäs och kaviar till exempel. Det blir inte bra.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du smörgåstårta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.