Stockholm

Nu kan det startas en islamisk bank i Sverige

Första i Sverige.
1 av 2
Första i Sverige. Foto: TT/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
En islamisk bank kan bli verklighet.
2 av 2
En islamisk bank kan bli verklighet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Banker utan ränta kan bli verklighet i Sverige.


Läs mer

För allra första gången i Sverige har det nu lämnats in en ansökan om att få starta en islamisk bank, en bank där det inte får förekomma någon ränta. Något som affärsmannen Bashir Aman, enligt Sveriges Radio, ligger bakom.

– Affärsidén bygger inte på ränta som de flesta banker gör, utan bygger på affärer kan man säga. Man handlar med varandra. Och då är tanken att både kunden och banken vinner på det, säger han.

Bild: TT

Sveriges Radio hänvisar också till den ansökan som lämnats in där det står att ränta inte får förekomma eftersom att Koranen förbjuder att tjäna pengar på pengar. Men däremot är det inte otillåtet för banken att tjäna pengar på andra sätt.

I islamisk bankverksamhet finns det flera olika metoder för att tjäna pengar, men på vilket sätt den nya banken skulle drivas vill in Aman avslöja för nu gäller det att få det hela att stämma med svenska bankregler – och sedan få ett godkännande från Finansinspektionen.

– Det finns många olika sätt att liksom rigga sin organisation så att den uppfyller de krav som ställs. Så det är inte alls omöjligt att vi kan få en sådan bank här i framtiden, säger avdelningschef Martina Jäderlund till Sveriges Radio.

Bild: TT

Finansinspektionen ställer hårda krav på den som vill starta en bank, bland annat så behövs det en grundplåt på fem miljoner euro alltså ungefär 47 miljoner svenska kronor. Något som inte ska vara något problem för Aman som säger sig ha löften på 250 miljoner kronor från framför allt utländska investerare.

– Från muslimska banker i muslimska länder, Malaysia, Qatar, Saudiarabien, Förenade Ararbemiraten och Kuwait. Och även flera rika muslimska privatpersoner som tycker att det här är väldigt intressant att stödja och investera i, säger Aman till Sveriges Radio.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.