Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många svenskar struntar i att tvätta sig efter ett toabesök

Det är viktigt att tvätta händerna efter toabesöket.
1 av 3

Det är viktigt att tvätta händerna efter toabesöket.

TT NYHETSBYRÅN

Men det är inte alla som håller med om det.
2 av 3

Men det är inte alla som håller med om det.

TT NYHETSBYRÅN

Var femte person tvättar inte alltid händerna.
3 av 3

Var femte person tvättar inte alltid händerna.

Nora Lorek / NORA LOREK / TT

Nyheter | 05/05/2015 19:14

Alla är inte så bra på att ta hand om sin hygien.

Det är vanligare än du tror att folk inte tvättar händerna. Du passerar säkert flera mindre renliga personer per dag. Enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro är det en av fem personer som inte alltid tvättar sina händer när de varit på toaletten.

– Jag är inte förvånad, men jag tycker det är synd, säger Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten, till Metro.

"Orkar inte tvätta"

Några av de som säger att de inte alltid tvättar händerna menar att de inte tänker på att tvätta händerna – hur man nu inte kan tänka på det. Och hela 51 procent av de som säger att de slarvar ibland, menar att de inte orkar och att det inte behövs.

Bildkälla

Det är verkligen ett big no no enligt Inga Zetterqvist. För det bästa sättet att undvika smittspridning är just att tvätta händerna. Och den typen av bakterier och virus som kan spridas vid ett toalettbesök, vill vi inte få in på andra ställen menar hon.

– Om du varit på toaletten och ställer dig för att laga mat, eller fikar, eller äter utan att ha tvättat händerna, så riskerar du få avföringsbakterier in i munnen, säger hon till Metro.

Tvättar du händerna efter toalettbesöket?