Onsdag 6 Jul
Stockholm

Så många svenskar struntar i att tvätta sig efter ett toabesök

Det är viktigt att tvätta händerna efter toabesöket.
1 av 3
Det är viktigt att tvätta händerna efter toabesöket. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men det är inte alla som håller med om det.
2 av 3
Men det är inte alla som håller med om det. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Var femte person tvättar inte alltid händerna.
3 av 3
Var femte person tvättar inte alltid händerna. Foto: Nora Lorek / NORA LOREK / TT

Alla är inte så bra på att ta hand om sin hygien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Undersökningen

Det var 1 514 män och kvinnor mellan 18-74 som deltog i undersökningen. Frågan ”Tvättar du alltid händerna när du har varit på toaletten?” ställdes. 78 procent svarade ”Ja, alltid”. 19 procent svarade ”Nej, men för det mesta” och 3 procent svarade ”Nej, långt ifrån”, skriver Metro.

Det är vanligare än du tror att folk inte tvättar händerna. Du passerar säkert flera mindre renliga personer per dag. Enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro är det en av fem personer som inte alltid tvättar sina händer när de varit på toaletten.

– Jag är inte förvånad, men jag tycker det är synd, säger Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten, till Metro.

"Orkar inte tvätta"

Några av de som säger att de inte alltid tvättar händerna menar att de inte tänker på att tvätta händerna – hur man nu inte kan tänka på det. Och hela 51 procent av de som säger att de slarvar ibland, menar att de inte orkar och att det inte behövs.

Bildkälla

Det är verkligen ett big no no enligt Inga Zetterqvist. För det bästa sättet att undvika smittspridning är just att tvätta händerna. Och den typen av bakterier och virus som kan spridas vid ett toalettbesök, vill vi inte få in på andra ställen menar hon.

– Om du varit på toaletten och ställer dig för att laga mat, eller fikar, eller äter utan att ha tvättat händerna, så riskerar du få avföringsbakterier in i munnen, säger hon till Metro.

Tvättar du händerna efter toalettbesöket?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.