Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chockbeskedet: Chokladens framtid kan vara hotad

- 05/05/2015, 21:45
Snart kan det vara brist på världens bästa grej.
1 av 5

Snart kan det vara brist på världens bästa grej.

TT/Svenska Dagbladet

Gott men hotad:(
2 av 5

Gott men hotad:(

Claudio Bresciani / TT

Synd att det inte går att bunkra upp.
3 av 5

Synd att det inte går att bunkra upp.

Claudio Bresciani / TT

Hoppas man hittar en lösning.
4 av 5

Hoppas man hittar en lösning.

Bertil Ericson / TT

Livet vore rätt trist utan choklad.
5 av 5

Livet vore rätt trist utan choklad.

TT

Chokladen är inte bara hotad – den kan komma att bli dyrare också.

Det här är verkligen hemska nyheter för dig som älskar choklad. För det ser nämligen inte bra ut för Ghana – världens näst största chokladexportör, skriver The Telegraph.

Chokladen är hotad på grund av det torra vädret och olika svampsjukdomar som skadar kakaobönan bland odlingarna i landet.

Man har sedan tidigare anat att Ghanas produktion skulle minska under åren 2014-2015. Och det här kan bidra till att bristen på chokladen kommer att bli större och att priserna höjs längre fram.

– Aktierna skulle kunna börja falla, vilket kommer att göra handlarna nervösa och det kan leda till att priserna på choklad stiger, säger Edward George, analytiker på afrikanska storbanken Ecobank till The Telegraph.

Bildkälla

Framtiden för chokladälskare ser helt enkelt inte så ljus ut, som det ser ut nu kommer torkan fortsätta att påverka kakaoodlingarna i Västafrikanska länder även i framtiden. Och det är bara att räkna med högre priser eftersom att vi efterfrågar mer choklad än vad som finns. Dessutom så bidrar även ökat chokladsug i länder som Kina och Indien samt att mörk choklad blivit populärt, till högre priser skriver The Telegraph.

Skulle du klara dig utan choklad?