Inte bara tryck och färg skiljer – storleken är också av markant skillnad.
1 av 2
Inte bara tryck och färg skiljer – storleken är också av markant skillnad. - Foto: Matilda Andersson/Nyheter24
Trots samma storlek skiljer det flera centimeter mellan pojk- och flickkläder.
2 av 2
Trots samma storlek skiljer det flera centimeter mellan pojk- och flickkläder. - Foto: Matilda Andersson/Nyheter24

Flera centimeters skillnad på flick- och pojkkläder – trots samma storlek

En tröja i samma storlek från flick- och pojkavdelningen skiljer sig markant i både passform och faktisk storlek – något som visat sig begränsa flickors rörlighet.


Storlek 92 är tänk att passa barn i åldrarna ett och ett halvt till två år.

På Hennes & Mauritz kostar en vanligt t-shirt i den storleken 49.50, oavsett om det är på flick- eller pojkavdelningen. Men storlek 92 är inte lika stor för flickor som för pojkar – det skiljer nämligen flera centimeter.

Nyheter24 har besökt H&M och köpt två t-shirtar från barnavdelningen. En från flick- och en från pojk, båda i storlek 92, i samma material och till priset av 49.50.

Storleksskillnaden visade sig vara markant, trots att lappen i tröjan visar exakt samma siffra.


Två t-shirtar från H&M i storlek 92. Bildkälla: Nyheter24

Det skiljer omkring tre centimeter i längd och ärmarna på flicktröjan är flera centimeter kortare.

Det är sedan länge känt att tryck och färger på plagg från stora svenska kedjor är "små och söta" för flickor och "tuffa" för pojkar, men att det skiljer så mycket i storlek?

Förklaringen ligger inte i att pojkar och flickor i den åldern är olika stora – för det är de inte. Förklaringen ligger i stället i design och passform.

Flickor begränsas i sin lek

Enligt en granskning som Sveriges Radio P1:s program Plånboken gjort visar det sig att samma sak gäller för flera stora svenska kedjor, bland annat Lindex och Kappahl.

Anette Hellman, forskare vid Göteborgs universitet, har studerat hur kön skapas bland yngre barn på förskolan.

Hon berättar för P1 hur flickor begränsas i sin lek – på grund av sina kläder.

– Ett exempel var när barnen på förskolan skulle leka Batman. En pojke berättade att när en del av flickorna var med i leken så rörde de sig inte på samma sätt som pojkarna, de rörde sig inte som 'en riktig Batman', hoppade inte lika högt och tog inte ut svängarna på samma sätt.

Detta på grund av att flickorna har så snäva kläder.


Bildkälla: Nyheter24

En mamma som SR:s Plånboken intervjuat berättar om svårigheterna att hitta jeans till sin lilla flicka – jeans som faktiskt går att leka i. På kedjorna finns inga sådana byxor för flickor, bara för pojkar.

– När man tittar på barnkläder och på olikheter mellan kill- och tjejkläderna ser man att tjejkläderna mer är för att vara uppklädd och fin på ett annat sätt än vad killkläderna gör.

Kedjorna duckar frågor

När SR:s Plånboken konfronterar de stora klädkedjor där skillnaden i storlek mellan pojk- och flickkläder är markant får de inga vettiga svar.

Klädkedjorna menar att orsaken är stil och passform. Att plaggen till en början utgår från samma mått men att designen kan påverka att plaggen blir mindre.

Att kläderna påverkar hur barnen rör sig är det ingen som vill kommentera, i stället hänvisar de till att det är upp till föräldrarna att själva avgöra vilka kläder de vill köpa till sina barn.

---

Här kan du lyssna på hela radioinslaget:

/
/
/
/
P1
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!