Hände i Västerås (OBS, genrebild).
1 av 3
Hände i Västerås (OBS, genrebild). - Foto: TT
Enligt P4 Västmanland ska det ha skett förra året.
2 av 3
Enligt P4 Västmanland ska det ha skett förra året. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
"En väldigt olycklig, ovanlig situation".
3 av 3
"En väldigt olycklig, ovanlig situation". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ung pojke handbojades och sattes i rullstol av tre vakter

Hade slagit och sparkat mot personal.


En nioårig pojke i Västerås var aggressiv på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen – då handbojades han av tre vakter och placerades i en rullstol, det skriver P4 Västmanland. Det hela ska ha skett under förra året och vakterna ska ha tillkallats efter att pojken sparkat och slagit personal.

– Det var en väldigt olycklig, ovanlig situation som förekom där ett barn blir väldigt våldsam och det var svårt att hantera situationen och hans mående, säger Margit Farkas, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin inom Landstinget Västmanland, till P4 Västmanland.

Bild: TT

Pojken var inte okänd på mottagningen utan var där för tredje gången för en utredning men nu hände något som gjorde honom våldsam och Farkas menar att man inte hade något val utan menar på att ett barn kan bli lika ohanterliga som en vuxen person.

– I den här situationen där var det det säkraste sättet att fasthålla pojken, att sätta handbojor på honom. Men som sagt vi tycker inte att det var ett bra sätt, säger Farkas till P4 Västmanland.

Bild: TT

Man har heller inte lämnat in någon lex Maria-anmälan – och Farkas är osäker på om man följde upp det inträffade i efterhand och hur pojken mått av händelsen.

– Jättebra fråga, men jag kan inte svara på det. Jag har inte undersökt det. Men jag kan återkomma om det, säger hon till P4 Västmanland.

/
/
/
/
BUP
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.