Torsdag 13 Maj
Stockholm

Ridklubb ställde till med fest – åt häst

Får kritik.
1 av 4
Får kritik. Foto: TT
Kött på menyn.
2 av 4
Kött på menyn. Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX / Vilhelm Stokstad / SCANPIX
Hästkött för att vara exakt.
3 av 4
Hästkött för att vara exakt. Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX / Vilhelm Stokstad / SCANPIX
Vilket ledde till protester.
4 av 4
Vilket ledde till protester. Foto: TT/AP

Fick protestlista på halsen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det gäller att välja rätt från menyn, och frågan är väl om Linköpings akademiska ridklubb lyckades så där jättebra med det. För i maj skickade man, enligt Corren, ut en festinbjudan för ett litet party på en restaurang. "Vi i styrelsen älskar hästar och bjuder därför så väl medlemmar som skojfriska ickeridande till en kväll hos De Klomp där det bjuds på häst", skrev man i inbjudan.

Bild: TT

Föga förvånande väckte det en del reaktioner. Faktum är att många blev jättearga, inte minst efter att det hela uppmärksammats av Lajkat. Snart hade nästan 1 000 personer skrivit på en protestlista på internet. Något som förvånat klubben som trodde att de "kanske skulle få någon upprörd kommentar".

– Det började som ett skämt. Någon sa att vi kanske skulle göra en hästprovning. Först skrattade alla, sedan tänkte vi att det var något vi faktiskt skulle kunna göra. De serverar hästkött på De Klomp och det tycker jag är bra, säger Frida Dagsgård, kassör och vice ordförande i ridklubben, till Corren.

Bild: TT

Restaurangen De Klomp serverar hästkött året runt, och Take Aanstoot från restaurangen tycker att det är bra att djurhållning diskuteras. För det är skälet som ridklubben anger.

– Det är ett stort problem att man kastar bort så mycket kött i stället för att använda det. När min farfar var liten födde de upp kaniner som de åt. De tog vara på allt kött. I dag tar man nästan inte vara på något. Vi ville uppmärksamma det och rucka lite på tabun kring hästkött, säger nämligen Dagsgård till Corren.

Bild: TT

Hon säger till tidningen att många i ridklubben tagit illa vid sig av den hårda kritiken men kan inte riktigt förstå varför folk tycker det är konstigt att just en ridklubb väljer att äta hästkött.

– De här hästarna har förmodligen mått bättre än de flesta grisar vi har i våra matlådor. Det vore bra om vi kan lägga vikt på vad det är för kött vi egentligen äter och hur djuren har mått. Jag tror att många missar den kopplingen, säger Dagsgård till Corren.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela