Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tingsrättens beslut – Hagamannen får återvända till Umeå

Hagamannen släpps i slutet av juli.
1 av 3

Hagamannen släpps i slutet av juli.

Scanpix / TT

Tingsrättens beslut.
2 av 3

Tingsrättens beslut.

Faksimil

Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff.
3 av 3

Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff.

Scanpix

Nyheter | 10/07/2015 14:37

På fredagseftermiddagen beslutade Umeå tingsrätt om hur Hagamannen kommer få röra sig när han är frigiven.

Niklas Lindgren, Hagamannen, överklagade Övervakningsnämnden beslut om att han inte får röra sig i Umeå kommun när han är villkorligt frigiven. Nu har Umeå tingsrätt sagt sitt – han får återvända till Umeå.

Bildkälla: Faksimil

Den 28 juli kommer Hagamannen att bli villkorligt frigiven och Övervakningsnämnden satte tidigare upp vilka villkor som gäller. De beslutade att han inte skulle få vistas i Umeå eller i kranskommunerna. Detta på grund av att det finns en hög risk för återfall och för att hotbilden mot honom är stor. Ett beslut som Hagamannen överklagade. Han själv menade bland annat att en sådan geografisk begränsning skulle försvåra återanpassningen till samhället – med hänvisning till sina familjeförhållanden. Och nu har han fått sin vilja igenom – en av vår tids värsta våldtäktsmän kommer att få återvända till staden som han försatte i skräck.

Umeå tingsrätt menar att Övervakningsnämndens skäl till beslutet om geografisk begränsning inte var tillräckligt starka. Bland annat står följande i beslutet från tingsrätten:

"Att det finns en stor hotbild och ett stort agg och en motvilja mot Niklas Lindgren i det geografiska område där han varit brottsligt aktiv kan inte uteslutas. Detta skulle kunna försvåra Niklas Lindrgrens återanpassning i samhället men för att kunna begränsa Niklas Lindgrens rörelsefrihet enligt lag måste det dessutom krävas att det på grund av hotbilden finns en ökad risk för återfall i brott. Tingsrätten bedömer att så inte är förhållandena i detta fall. Vid sådant förhållande kan en hotbild eller agg inte ensamt ligga till grund för ett beslut att meddela Niklas Lindgren vistelseförbud."