Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så sabbar milkshake livet för svenska igelkottar

Kan fastna.
1 av 4

Kan fastna.

TT/AP

Nyfikna igelkottar kryper in i förpackningar.
2 av 4

Nyfikna igelkottar kryper in i förpackningar.

TT/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Och kommer sen inte loss.
3 av 4

Och kommer sen inte loss.

TT/AP

En igelkott.
4 av 4

En igelkott.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Nyheter | 21/07/2015 14:19

Så sorgligt!

Lyxshake från Max ställer till stora problem för igelkottar. Enligt Piteå-Tidningen så har det, bara i Piteå, rapporterats av flera fall av igelkottar som fastnat i förpackningar som någon slängt. De är nämligen ganska breda och det är lätt för nyfikna små kottar att krypa in.

– När den då ska ut igen så tar taggarna emot och så sitter igelkotten fast. Detsamma händer ofta i nät, säger Eva Fallström, igelkottsexpert och viltrehabiliterare till Piteå-Tidningen.

Bild: TT

Ett problem som man känner till från restaurangkedjans sida.

– Det som vi fått reda på är att det har hänt en gång. Vi tycker så klart att det är väldigt tråkigt skräpas ner i naturen när vi har ett så avancerat system för återvinning i restaurangerna och det är extra tråkigt när oskyldiga djur drabbas, säger Alexandra William-Olsson, pr-ansvarig för Max Hamburgare till Piteå-Tidningen.

Hon säger också att hon kommer att föra kritiken vidare nu när de känner till fler fall, men att företaget främst rekommenderar sina kunder att respektera naturen och slänga sitt skräp i soptunnor.

Bild: TT

Men vad ska man då göra om man hittat en kotte som faktiskt sitter fast?

– Man ska alltid ha handskar på sig när man hanterar igelkottar då de har sjukdomar och parasiter som kan överföras till människor, men man behöver inte vara rädd för dem för det är väldigt snälla djur. Sen ska man klippa bort förpackningen och helst ta dem till en veterinär eller viltrehabiliterare då de kan ha inre skador som inte syns, vara stressade eller i chocktillstånd och behöver ofta få vätska, säger Eva Fallström till Piteå-Tidningen.