Lördag 23 Okt
Stockholm

Pressbyrån krävde leg – när Stina skulle köpa tamponger

Stina blev rätt chockad när hon var på Pressbyrån då de ville att hon skulle visa legitimation när hon skulle köpa tamponger.
1 av 3
Stina blev rätt chockad när hon var på Pressbyrån då de ville att hon skulle visa legitimation när hon skulle köpa tamponger. Foto: Stina Lönnkvist/TT Bild
Dessutom så var tampongerna med resten av alla läkemedel som de säljer: "Det är som att kategorisera toapapper som läkemedel", menar  Stina.
2 av 3
Dessutom så var tampongerna med resten av alla läkemedel som de säljer: "Det är som att kategorisera toapapper som läkemedel", menar Stina. Foto: Stina Lönnkvist
Enligt Pressbyrån var det en felplacering av produkten.
3 av 3
Enligt Pressbyrån var det en felplacering av produkten. Foto: Claudio Bresciani /TT Bild

Det var lättare sagt än gjort att köpa tamponger för 22-åriga Stina.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stina Lönnkvist, 22 år, skulle köpa tampongerPressbyrån som ligger på Sveavägen vid Handelshögskolan i Stockholm. Men det var inte så lätt som hon trodde att det skulle vara. Personalen i kassan frågade efter hennes legitimation.

– Jag blev så himla chockad, säger hon till Nyheter24.

Stina började skratta och undrade om de menade allvar – vilket de gjorde. Så hon fick visa sitt legitimation, något som långt ifrån alla tjejer har möjlighet att göra.

– Så om du är 14 år och får akut lingonvecka på stan, ska man bli nekad till att köpa då?, säger hon och fortsätter:

– Och ja det går att köpa på Ica istället, men det här blir en skuldbeläggning av ens sexualitet – "om du är 18 år borde du inte vara könsmogen".

Bildkälla: TT Bild

Det var inte bara kravet på legitimation som gjorde Stina förvånad. Utan även att de förvarade tamponger och andra trosskydd i ett skåp bakom kassan där det står "Läkemedel".

– Det är som att kategorisera toapapper som läkemedel.

Stina skriver själv om händelsen på sin Instagram: "Att tamponger, som används för något som nästan hälften av befolkningen har, klassas som ett "läkemedel" är knäppt bara det". För att inte tala om att det är hiskligt dyrt. Men att du måstå gå runt med pappersservetter i trosan om du är 10-17 år och får akut lingonvecka på stan tar väl ändå priset".

– Jag la upp det för att jag ville ja ett svar på om det är en allmän policy eller om det är bristande utbildningsrutiner.

När Nyheter24 pratar med Lennart Schultz som är presskontakt på Pressbyrån så visar det sig att Stina inte är den enda kunden som har uppmärksammat hanteringen av tamponger. Det ska ha varit en annan kund som mejlat angående samma sak – en kund de har bett om ursäkt. Han säger att man så klart inte ska behöva vara 18 år för att kunna köpa tamponger och andra trosskydd.

– Produkten var felplacerad och det var ett misstag av säljaren.

Har du blivit leggad för något orimligt någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela