Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är den svenska uppfinningen som gör succé i världen

- 06/10/2015, 21:40 -
Den här laserhyveln gör succé.
1 av 3

Den här laserhyveln gör succé.

Faksimil Kickstarter/Sharp

Över 30 miljoner kronor har samlats in för att den ska produceras.
2 av 3

Över 30 miljoner kronor har samlats in för att den ska produceras.

Faksimil Kickstarter/Sharp

På kampanjsidan finns en film som beskriver uppfinningen.
3 av 3

På kampanjsidan finns en film som beskriver uppfinningen.

Faksimil Kickstarter/Sharp

Den här svenska uppfinningen rakar snart kanske varenda skägg därute i världen.

Rakhyveln Skarp, som är laserdriven, river internet.

I en kampanj på Kickstarter, en internationell webbplats för gräsrotsfinansiering, har cirka 17 000 personer betalat 30 miljoner kronor för att vara först med rakhyveln när den lanseras i mars nästa år, skriver Dagens Nyheter. Den höga siffran gör att det här är en av världens hetaste gräsrotsfinansieringar just nu.

Bildkälla

Det är företaget SkarpTechnologies i Los Angeles som utvecklar rakhyveln och bakom projektet står bolagets svenske grundare och VD Morgan Gustavsson.

Det har varit stora tekniska utmaningar för att kunna utveckla den. Till exempel kunde vanlig laser bara ta sig an mörka hårstrån.

– Ingen känd våglängd kapade vitt och grått hår. Ljuset gick rakt igenom sådana skäggstrån, säger Morgan Gustavsson till DN.

Bildkälla: Faksimil Kickstarter/Sharp

Men nu ska en specialutformad laserstråle ha löst problemet, och enligt honom ska laser göra huden mindre irriterad än vad rakblad gör.

Åsikten om den laserdrivna hyveln är som ett hårstrå brukar vara, det vill säga kluven. Vissa menar att tekniken är opraktisk eller helt orealistisk och varnar för att produkten aldrig kommer kunna levereras, skriver DN.

Fredrik Laurell, professor i laserteknik, som DN pratat med ser problem med tekniken.

– Det är rimligt att driva en laser som kan bränna av hårstrån med batteri, men då får man nog byta batteriet ofta, säger han. Det skulle i så fall kommer ut så mycket energi att det kan vara farligt för ögonen men det beror på vilken våglängd ljuset har.