Den här laserhyveln gör succé.
1 av 3
Den här laserhyveln gör succé. - Foto: Faksimil Kickstarter/Sharp
Över 30 miljoner kronor har samlats in för att den ska produceras.
2 av 3
Över 30 miljoner kronor har samlats in för att den ska produceras. - Foto: Faksimil Kickstarter/Sharp
På kampanjsidan finns en film som beskriver uppfinningen.
3 av 3
På kampanjsidan finns en film som beskriver uppfinningen. - Foto: Faksimil Kickstarter/Sharp

Här är den svenska uppfinningen som gör succé i världen

Den här svenska uppfinningen rakar snart kanske varenda skägg därute i världen.


Rakhyveln Skarp, som är laserdriven, river internet.

I en kampanj på Kickstarter, en internationell webbplats för gräsrotsfinansiering, har cirka 17 000 personer betalat 30 miljoner kronor för att vara först med rakhyveln när den lanseras i mars nästa år, skriver Dagens Nyheter. Den höga siffran gör att det här är en av världens hetaste gräsrotsfinansieringar just nu.

Bildkälla

Det är företaget SkarpTechnologies i Los Angeles som utvecklar rakhyveln och bakom projektet står bolagets svenske grundare och VD Morgan Gustavsson.

Det har varit stora tekniska utmaningar för att kunna utveckla den. Till exempel kunde vanlig laser bara ta sig an mörka hårstrån.

– Ingen känd våglängd kapade vitt och grått hår. Ljuset gick rakt igenom sådana skäggstrån, säger Morgan Gustavsson till DN.

Bildkälla: Faksimil Kickstarter/Sharp

Men nu ska en specialutformad laserstråle ha löst problemet, och enligt honom ska laser göra huden mindre irriterad än vad rakblad gör.

Åsikten om den laserdrivna hyveln är som ett hårstrå brukar vara, det vill säga kluven. Vissa menar att tekniken är opraktisk eller helt orealistisk och varnar för att produkten aldrig kommer kunna levereras, skriver DN.

Fredrik Laurell, professor i laserteknik, som DN pratat med ser problem med tekniken.

– Det är rimligt att driva en laser som kan bränna av hårstrån med batteri, men då får man nog byta batteriet ofta, säger han. Det skulle i så fall kommer ut så mycket energi att det kan vara farligt för ögonen men det beror på vilken våglängd ljuset har.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.