Här är kommunerna som tar emot minst antal flyktingar

- 14/10/2015, 08:50
Var är flyktingarna välkomna egentligen?
1 av 4

Var är flyktingarna välkomna egentligen?

tt bild

Fyra av fem kommuner i botten är styrda av moderater.
2 av 4

Fyra av fem kommuner i botten är styrda av moderater.

tt bild

Människor på flykt.
3 av 4

Människor på flykt.

tt bild

Vellinge tar emot 0,4 flyktingar på varje 1000 invånare.
4 av 4

Vellinge tar emot 0,4 flyktingar på varje 1000 invånare.

tt bild

Skillnaden mellan kommuner som tar emot flest och de som tar emot minst är gigantisk. Och det är Moderat-styrda kommuner som tar bottenoteringarna.

Ingen i Sverige har kunnat undgå den flyktingkris som just nu pågår i Europa. Dagligen kommer flyktingar till Sverige, och debatten om hur kommunerna ska kunna klara av mottagandet har gått het. Men en ny undersökning visar att skillnaden mellan hur många flyktingar kommunerna tar emot är enorm.

Bild:TT

I topp ligger lilla Ljusnarsberg i Örebro län, som enligt SVT tar emot 134 flyktingar per tusen invånare. Men det är ingen lätt match för kommunen att klara av trycket.

– Vi är en av Sveriges minsta kommuner och vi har anpassat våra verksamheter utifrån den befolkning som vi har haft i ett antal år. Så nu måste vi rekrytera lärare, behöriga pedagoger, fast det finns ont om dem och ordna plats, utrymme helt enkelt, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ewa-Leena Johansson till SVT.

I botten ligger Moderat-styrda Vellinge kommun utanför Malmö, trots att just storstadsregionerna totalt sett tar emot flest antal flyktingar. Där tar man bara emot 0,4 flyktingar på varje 1000 invånare.

Bild:TT

Och Vellinge har sällskap av partikamrater i bottenplaceringarna. Av de fem kommuner som tar emot minst antal flyktingar så är fyra moderatstyrda.

Kommunerna som tar emot minst antal flyktingar, per 1000 invånare:

Vellinge (m): 0,4

Öckerö (m): 0,6

Värmdö (m): 0,9

Kävlinge (m): 0,9

Lekeberg (c): 1,0

Källa: SVT

borde alla kommuner tvingas ta emot fler flyktingar?