Så många svenskar dör av sitt stressiga jobb – varje år

- 19/10/2015, 15:09
200 svenskar dör varje år på grund av stress.
1 av 3

200 svenskar dör varje år på grund av stress.

TT Bild

Folk som jobbar natt är extra utsatta.
2 av 3

Folk som jobbar natt är extra utsatta.

TT Bild

Sömnbrist är ett varningstecken.
3 av 3

Sömnbrist är ett varningstecken.

TT Bild

Har du ett stressigt jobb och känner att du inte kan hantera det så borde du vara försiktig, för det finns ett samband mellan stress och hjärtsjukdomar enligt en ny rapport.

Ingen vila och ingen ro brukar man säga skämtsamt.

Tyvärr så leder detta till att folk dör. Varje år dör minst 200 personer i Sverige av stress, orättvisa och höga krav, visar en ny rapport från statens beredning för medicinsk och social utvärdering, skriver Aftonbladet.

Enligt rapporten så är det ett samband med hjärtsjukdomar och olika faktorer i arbetet.

– Om man lägger ihop alla de här faktorerna blir det plötsligt ganska många som drabbas varje år. Det handlar alldeles säkert om över tusen personer, och av dem dör cirka 20 procent, säger Töres Theorell, professor på Karolinska institutet och ordförande för rapporten till Aftonbladet.

Bildkälla: TT Bild

En sådan faktor är en kombination av höga krav på jobbet och för lite kontroll över sitt arbete – fem procent av alla hjärtinfarkter i Sverige som drabbar vuxna beror på det.

Och jobbar du natt så löper du också större risk för hjärtsjukdomar.

Varningstecken är sömnbrist så se till att ta det på allvar om du har prolblem att sova på grund av stress. Andra tecken är ångest, trötthet, kort stubin och det allvarligaste symtomet är bröstsmärtor.

– Det är så pass allvarliga saker att många söker vård, men ett hjärtstopp kan tyvärr också komma som en blixt från klar himmel, säger Töres Theorell till Aftonbladet.

Känner du dig stressad på jobbet?