Allt fler pappor tar ut föräldraledighet.
1 av 3
Allt fler pappor tar ut föräldraledighet. - Foto: Collage: Nyheter24 / TT
Prins Daniel är bra på att umgås med sin dotter, så han kanske får en teckning till Fars Dag.
2 av 3
Prins Daniel är bra på att umgås med sin dotter, så han kanske får en teckning till Fars Dag. - Foto: Maja Suslin/TT
TCO:s pappaindex visar hur statistiken stiger, mellan 2000 och 2014 har det stigit från 18.8 till 14.9.
3 av 3
TCO:s pappaindex visar hur statistiken stiger, mellan 2000 och 2014 har det stigit från 18.8 till 14.9. - Foto: Nyheter24

Så mycket har föräldraledigheten bland pappor ökat

Långsamt men stabilt börjar papporna inse vikten av att tillbringa tid med sina barn, åtminstone i vissa delar av vårt avlånga land.


Det är trendigt att vara pappledig. För sextonde året i rad ökar pappornas uttag av föräldradagar, och det är ju glada nyheter.

TCO:s pappaindex visar hur statistiken har stigit, och mellan år 2000 och 2014 har det stigit från 18.8 till 44.9 på skalan.

Bildkälla Nyheter24

Särskilt snabbt går dock inte utvecklingen. Än så länge är det bara en fjärdedel av föräldraledigheten som tas ut av papporna.

Men går regeringens förslag om en tredje föräldramånad för pappor igenom kommer det påverka statistiken ytterligare framöver.

Det tror Eva Nordmark, ordförande i TCO,

– Det går åt rätt håll även om det går för sakta, sa hon tidigare i år till SVT.

Särskilt papporna i Västerbotten, Uppsala och Gotland är bra på att umgås med sina barn. Däremot är pappor i Skåne sämst på det enligt undersökningen från TCO.

Fotnot: Pappaindex är en sammanvägning av männens andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av föräldralediga kvinnor och män. Om kvinnor och män tar ut föräldrapenning lika ofta blir indexvärdet 100. Pappaindex redovisas för varje län och kommun.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!