Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI:s stormvarning: Surra fast lösa föremål

- 07/11/2015, 19:28 -
På flera håll blir det ordentligt blåsigt.
1 av 3

På flera håll blir det ordentligt blåsigt.

TT

Höststormen är här. OBS. Genrebild.
2 av 3

Höststormen är här. OBS. Genrebild.

TT

Även på sjön kan det bli blåsigt.
3 av 3

Även på sjön kan det bli blåsigt.

TT

Klass 2-varning för stormbyar. På flera håll kan det bli kraftig blåst som resulterar i skador på lös egendom.

Det kommer blåsa ordentligt på flera håll i landet under natten. SMHI har nu gått ut med en så kallad klass 2-varning. Något som innebär att ovädret som kommer kan störa ut viktiga funktioner i samhället och orsaka skador.


Bildkälla: TT

– Det kan handla om saker som att träd knäcks eller föremål blåser iväg. Det är den första ordentliga höststormen som drar förbi över landet, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI till Aftonbladet.

Stormen som även drar med sig regn smyger sig upp från Danmark. I natt slår den till mot Skåne och Halland, och vindarna kan nå hastigheter på uppemot 25-27 meter per sekund, skriver Aftonbladet.

¨

Bildkälla: TT

Även i Kronobergs län är en klass 2-varning utfärdad. Har du lösa föremål på till exempel tomten så bör du försäkra dig om att de sätts fast, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

– Iaktta försiktighet när du är ute. Det är inte högsta klassen på varningen men vindbyarna kan göra att saker till exempel flyger iväg, säger han till Aftonbladet.

Ovädret kommer dra vidare från Halland, Skåne och Kronoberg över till Blekinge, Kalmar, Öland och Gotland. Då förväntas vindarna vara av den något mildare karaktären.