Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson.
1 av 5
Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson. - Foto: Polisen
Polis på plats utanför skolan.
2 av 5
Polis på plats utanför skolan. - Foto: TT bild
Ahmed och Lavin föll offer för Anton Lundin Pettersson.
3 av 5
Ahmed och Lavin föll offer för Anton Lundin Pettersson. - Foto: Montage
Tända ljus vid Kronogårdsskolan.
4 av 5
Tända ljus vid Kronogårdsskolan. - Foto: TT
I dag hölls en tyst minut för offren i attacken.
5 av 5
I dag hölls en tyst minut för offren i attacken. - Foto: TT

Polisen i tidigare hemliga förhör: "Därför sköt vi Anton Lundin Pettersson i bröstet"

I tidigare hemliga förhör berättar polisen hur de resonerade när de kom till Kronans skola. Varför de sköt, och hur Anton Lundin Pettersson agerade är centrala delar i förhören.


22 oktober. Ett datum som chockade Sverige. Ett datum då det en gång för alla stod klart att våra skolor inte är skonade från hemskheter som tidigare betraktats på tryggt avstånd.

Kort efter att Anton Lundin Pettersson klev in på Kronan i Trollhättan och började hugga ner människor med utländskt utseende var polisen på plats. Och nu har Aftonbladet tagit del av förhören med poliserna som sköt.

Poliserna bertättar att de direkt möttes av två skadade personer. De bedömde att läget var kritiskt och beslutade sig för att söka av efter gärningsmannen. På skolans andra våning får de syn på Anton Lundin Pettersson.

De närmar sig mördaren bakifrån, och först när de ropar "polis" vänder han sig om.

– Han har ett svärd i ena handen. Han går raskt och rakt emot oss.

Sedan avlossas skotten – samtidigt, från båda poliserna. Båda träffar i bröstet och Lundin Pettersson segnar ner på golvet. Poliserna försökte stoppa blödningen, men gärningsmannen gjorde motstånd.

De berättar att de drog av honom masken, något de beskriver som en overklig upplevelse.

– Han var nyklippt. Han hade rakat hår på båda sidorna. Han hade nya kängor och en hjälm. Han spelade hög musik, riktig hårdrockmusik. Han hade sminkat sig. Han såg ut som en punkare. Han såg exakt ut så som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil. Det är det som är så absurt, säger en av poliserna i förhöret enligt Aftonbladet.

Lundin Pettersson avled senare på sjukhus. Insatsledaren har i förhör fått svara på varför de sköt mot bröstet.

– För att få stopp på honom direkt. Det var inget alternativ att sikta någon annanstans på kroppen utan han hade bevisat sin farlighet för mig genom att vi hade fått kliva över skadade, döda människor där nere. Han gick till angrepp på ett sådant sätt att jag visste att får jag inte stopp på honom direkt, för att han är så nära, så kommer jag själv bli skadad, min kollega också.

Att skjuta mot benen fanns det inget utrymme för, fyller polisen i.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.