Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen i tidigare hemliga förhör: "Därför sköt vi Anton Lundin Pettersson i bröstet"

- 13/11/2015, 08:13 -
Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson.
1 av 6

Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson.

Polisen

Polis på plats utanför skolan.
2 av 6

Polis på plats utanför skolan.

TT bild

Anton Lundin Pettersson.
3 av 6

Anton Lundin Pettersson.

Facebook

Ahmed och Lavin föll offer för Anton Lundin Pettersson.
4 av 6

Ahmed och Lavin föll offer för Anton Lundin Pettersson.

Montage

Tända ljus vid Kronogårdsskolan.
5 av 6

Tända ljus vid Kronogårdsskolan.

TT

I dag hölls en tyst minut för offren i attacken.
6 av 6

I dag hölls en tyst minut för offren i attacken.

TT

I tidigare hemliga förhör berättar polisen hur de resonerade när de kom till Kronans skola. Varför de sköt, och hur Anton Lundin Pettersson agerade är centrala delar i förhören.

22 oktober. Ett datum som chockade Sverige. Ett datum då det en gång för alla stod klart att våra skolor inte är skonade från hemskheter som tidigare betraktats på tryggt avstånd.

Kort efter att Anton Lundin Pettersson klev in på Kronan i Trollhättan och började hugga ner människor med utländskt utseende var polisen på plats. Och nu har Aftonbladet tagit del av förhören med poliserna som sköt.

Poliserna bertättar att de direkt möttes av två skadade personer. De bedömde att läget var kritiskt och beslutade sig för att söka av efter gärningsmannen. På skolans andra våning får de syn på Anton Lundin Pettersson.

De närmar sig mördaren bakifrån, och först när de ropar "polis" vänder han sig om.

– Han har ett svärd i ena handen. Han går raskt och rakt emot oss.

Sedan avlossas skotten – samtidigt, från båda poliserna. Båda träffar i bröstet och Lundin Pettersson segnar ner på golvet. Poliserna försökte stoppa blödningen, men gärningsmannen gjorde motstånd.

De berättar att de drog av honom masken, något de beskriver som en overklig upplevelse.

– Han var nyklippt. Han hade rakat hår på båda sidorna. Han hade nya kängor och en hjälm. Han spelade hög musik, riktig hårdrockmusik. Han hade sminkat sig. Han såg ut som en punkare. Han såg exakt ut så som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil. Det är det som är så absurt, säger en av poliserna i förhöret enligt Aftonbladet.

Lundin Pettersson avled senare på sjukhus. Insatsledaren har i förhör fått svara på varför de sköt mot bröstet.

– För att få stopp på honom direkt. Det var inget alternativ att sikta någon annanstans på kroppen utan han hade bevisat sin farlighet för mig genom att vi hade fått kliva över skadade, döda människor där nere. Han gick till angrepp på ett sådant sätt att jag visste att får jag inte stopp på honom direkt, för att han är så nära, så kommer jag själv bli skadad, min kollega också.

Att skjuta mot benen fanns det inget utrymme för, fyller polisen i.