Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så farligt är det att hålla i sig när du åker buss eller tunnelbana

- 25/11/2015, 15:54 -
Tar du i handtag på offentliga toaletter?
1 av 3

Tar du i handtag på offentliga toaletter?

TT

Håller du i dig på i kollektivtrafiken?
2 av 3

Håller du i dig på i kollektivtrafiken?

TT

Det är inget farligt att göra det i alla fall.
3 av 3

Det är inget farligt att göra det i alla fall.

TT

Hur stor är risken att man blir sjuk egentligen när man håller i sig på bussen eller besöker offentliga toaletter?

Visst är det jobbigt ibland att behöva ta på saker på offentliga platser? Typ på tunnelbanan, bussen eller offentliga toaletter. Det känns smutsigt och det känns som om det fullt av bakterier som gör en sjuk.

Men hur farligt är det egentligen? Nyheter24 ringde bakterieexperten Agnes Wold, för att ta reda på hur det ligger till.

– Saker som tangentbord, mobiler och dörrhandtag är helt ofarligt. Du kan aldrig få en infektion av det, inte i Sverige i alla fall.

– Ingen människa får infektion av hudbakterier.


TT

Den största överföringen av bakterier och virus sker via luften, när någon hostar eller nyser. Så att hålla i sig på tunnelbanan eller bussen är inget man kan bli sjuk av.

– Man måste få in viruset via luftvägarna eller en slemhinna för att bli sjuk. Mag- och tarmvirus kan kanske spridas om någon har kräkts och det kommit på ett dörrhandtag – och om någon annan sedan tar på det och slickar sina händer, säger hon och fortsätter:

– Men det är ju väldigt långsökt.

Myten

Wold berättar även att det är en myt att det skulle vara smutsigare utomhus än vad det är hemma eller inomhus.

– Det är mycket mer sannolikt att man smittas inne bland andra människor än utomhus. Inget barn blir smittad av att vara ute i sandlådan exempelvis.

Så gott folk, det är bara att gå ut och hålla i sig.


Bildkälla