Ska ha kommit till Skåne.
1 av 3
Ska ha kommit till Skåne. - Foto: Google streetview / Google maps
Skillinge hamn.
2 av 3
Skillinge hamn. - Foto: Google maps
Uppgifterna går delvis isär.
3 av 3
Uppgifterna går delvis isär. - Foto: Google streetview

Flyktingar anlände till Sverige i gummibåt

Enligt en hemligstämplad rapport har flyktingar anlänt med båt till Sverige. Det är första gången i modern tid. Samtidigt säger polisen i området att de inte fått uppgifter om fallet.


I en hemlig rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, som tidningen DN tagit del av framgår det att fem flyktingar anlänt till skånska Skillinge hamn i gummibåt.


Bildkälla: Google Maps

Händelsen ska ha inträffat efter att gränskontrollerna infördes. Om det rör sig om en engångshändelse eller någon ny trend är för tidigt att säga, enligt den hemligstämplade rapporten.

"Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus", står det i den.

– Jag kan bekräfta att vi fått informationen. Vi har dubbelkollat den och vi står fast vid den. Men jag kan inte gå in på hur vi fått uppgifterna eller från vem – om det är från polisen eller Migrationsverket, säger Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, till DN.

Om det handlade om människosmuggling är ännu oklart. Polisen i region Syd säger till DN att de inte har några uppgifter om händelsen. Men Jarl Holmström, operativ chef på polisen i region Syd, befafar att människosmugglingen ökat sedan gränskontrollerna infördes.

Polisens presstalesperson i södra Skåne, Ewa-Gun Westford, sa under tisdagen att de skulle undersöka saken. På onsdagsmorgonen slår hon fast att de inte tagit del av några uppgifter.

– Nej, det stämmer inte. Jag kan inte bekräfta det, vi letade hela kvällen igår efter uppgifter om det här och det finns inte, säger hon till TT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.