Kanske dags att skippa grisarna i år?
1 av 4
Kanske dags att skippa grisarna i år? - Foto: TT-montage
Passa på att lägga lite mer grönt i korgen.
2 av 4
Passa på att lägga lite mer grönt i korgen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skinka är inte livet...
3 av 4
Skinka är inte livet... - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är inte bara brysselkål.
4 av 4
Det är inte bara brysselkål. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

7 anledningar till att ha ett vegetariskt julbord

Det finns många skäl till att skippa skinkan, köttbullarna och sillen i år. Här kommer sju värda anledningar för att ha ett vegetariskt julbord.


1. Du gör gott för miljon


Bildkälla

En stor del av den åkermark vi har i Sverige och världen används för att föda upp djur eller odla djurfoder. Det övriga växt- och djurlivet kommer i kläm. Dessutom står kor för en stor del av det totala utsläppet av växthusgaser.

2. Du gör gott för din hälsa


Bildkälla

Det är ingen hemlighet att en hög köttkonsumtion kan leda till sämre hälsa. Äter du vegetariskt löper du mindre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

3. Du hjälper haven


Bildkälla

Över 80 miljoner ton fisk dras upp ur haven varje år. Överfiske leder till förändringar i bestånden och utrotningshotade arter. Faktum är att för varje kilo fisk som dras upp, dödas fem kilo av andra djurarter av misstag.

4. Du får äta god mat


Bildkälla

Du kanske tror att vegetariskt julbord bara är brysselkål och ägg? Nej, det finns mängder av spännande recept att inspireras av. Spana in här, och här och här.

5. Du hjälper framtiden


Bildkälla

För att föda upp djur krävs stora mängder landmassa. Varje sekund skövlas till exempel mellan fyra och åtta kvadratkilometer regnskog. Växter som tar hand om koldioxid och ger oss syre ersätts då med djur som släpper ut mer koldioxid. Dessutom förstörs haven samtidigt som den globala uppvärmningen ökar.

6. Du gör gott för din ekonomi


Bildkälla

Kött är inte bara sämre för hälsan och miljön, det är också dyrare. På lång sikt kan du göra en hacka om du håller dig till det vegetariska.

7. Du bidrar till mångfalden


Bildkälla

Varje dag utrotas 110 olika djur- och insektsarter för att göra plats för uppfödning av kor. Även i haven dör arter ut till följd av fisket. Ju mindre kött som produceras, desto mer plats blir över så att andra arter och växter kan växa och frodas.

/
/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!