Stridsbåtsolycka tas inte upp av HD

Stridsbåtsolyckan vid Sollenkroka i Stockholms skärgård 2004 är juridiskt utagerad. Högsta domstolen tar inte upp fallet. Beslutet innebär att en värnpliktig båtförare ensam hålls ansvarig för de två dödsfallen. (TT)


Stridsbåtsolyckan vid Sollenkroka i Stockholms skärgård 2004 är juridiskt utagerad. Högsta domstolen tar inte upp fallet.

Beslutet innebär att en värnpliktig båtförare ensam hålls ansvarig för de två soldater som dödades i olyckan. Båtföraren dömdes såväl i tingsrätt som hovrätt till dagsböter för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Regementschefen slipper samtidigt efterräkningar, efter att ha frikänts från misstänkt arbetsmiljöbrott såväl i tingsrätten som i Svea hovrätt.

Såväl de anhöriga till de omkomna som åklagaren överklagade tingsrättens dom. Riksåklagaren valde dock att inte driva ärendet till Högsta domstolen, så prövningstillståndet som alltså nekades gällde att driva målet som civilmål.

"Såren efter en sådan här olycka läks aldrig, men det är bra att den juridiska processen nu kommit till en ände," kommenterar marininspektören, konteramiral Anders Grenstad, beslutet på Försvarsmaktens hemsida.

Fem stridsbåtar körde i kolonn på väg hem från en övning i juni 2004. När de passerade Sollenkroka slog den första båten av på farten. Båten där bakom körde då in i aktern där två 20-åriga värnpliktiga soldater stod på däck. De båda dödades vid kollisionen.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

1 timme sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

1 timme sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.