Anders Ygeman vill inte förbjuda de spektakulära knivarna.
1 av 7
Anders Ygeman vill inte förbjuda de spektakulära knivarna. - Foto: tt bild
Behovet av förbud är inte tillräckligt stort.
2 av 7
Behovet av förbud är inte tillräckligt stort. - Foto: tt bild
En sådan här kan vem som helst köpa. Den beskrivs som perfekt för halshuggningar.
3 av 7
En sådan här kan vem som helst köpa. Den beskrivs som perfekt för halshuggningar.
Knivarna kostar oftast bara några hundralappar.
4 av 7
Knivarna kostar oftast bara några hundralappar.
Till och med tomahawks.
5 av 7
Till och med tomahawks.
Vissa av vapnen har bloddetaljer.
6 av 7
Vissa av vapnen har bloddetaljer.
Knivarna har blivit väldigt populära bland brittiska gäng.
7 av 7
Knivarna har blivit väldigt populära bland brittiska gäng.

Halshuggarsvärd säljs öppet på nätet – regeringen vill inte förbjuda

De beskrivs som perfekta för att hugga av huvuden, och är på väg att förbjudas i Storbritannien, där de blivit populära bland kriminella gäng. Men Anders Ygeman ser inte att en lagstiftning är aktuell.


I Storbritannien har de billiga och brutala ”Zombie killer”-knivarna skapat stor debatt, eftersom de ofta används av kriminella gäng, och anses ligga bakom det ökande antalet knivorsakade dödsfall i London. För bara några hundralappar kan vem som helst köpa ett räfflat svärd, som enligt beskrivningen är perfekt för halshuggningar.

Knivarna säljs oslipade och är tänkta att vara prydnadsföremål – men när knivarna slipas blir de i stället statussymboler för kriminella gäng.

– Det är fruktansvärda vapen, och det finns inget rimligt användningsområde för dem. En snabb titt på vapnets uppbyggnad gör det tydligt att alla former av skador skulle vara livshotande, säger chefskonstapeln Alf Hitchcock till brittiska The Independent.

Men trots det, och trots knivattacken på Broby-skolan i veckan och svärdattacken i Trollhättan i oktober så finns det inga planer på att förbjuda vare sig knivar, svärd eller kastyxor.

Inrikesminister Anders Ygeman menar att det inte finns någon vapenlicens som gäller för knivar – men att knivlagen gäller.

– Det är inte lagligt att springa runt med kniv i offentliga miljöer om du inte har ett rimligt syfte, exempelvis snickaren som är på väg hem från jobbet, säger Anders Ygeman till Nyheter24. Han menar också att det är lättare att ändra lagar i Storbritannien

– Skillnaden i det här fallet mellan Storbritannien och Sverige handlar om att min ministermotsvarighet kan lägga en förordning, här måste vi ändra lagen i Riksdagen, vilket är en större process. Inte minst om du ska reglera flera typer av knivar och att det ofta kommer nya modeller.

Men vad finns det för rimliga användningsområden för ett räfflat svärd eller en tomahawk?

– Jag ser väl inte direkt några rimliga användningsområden för en tomahawk eller ett räfflat svärd, men frågan är om behovet av att förbjuda dem helt från att hänga som prydnad på en vägg är tillräckligt stort, säger inrikesminister Anders Ygeman till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde knivarna förbjudas?
Tack för din röst!