Måndag 27 Sep
Stockholm

Polisens förslag: så ska fler personer utvisas från Sverige

I nuläget finns omkring 20 000 personer i Sverige som ska utvisas med tvång.
1 av 3
I nuläget finns omkring 20 000 personer i Sverige som ska utvisas med tvång. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Asylsökande ska motiveras till att återvända.
2 av 3
Asylsökande ska motiveras till att återvända. Foto: TT
Polisen vill bland annat kopplas in tidigt i asylprocessen för att hjälpa till att fastställa personernas identitet.
3 av 3
Polisen vill bland annat kopplas in tidigt i asylprocessen för att hjälpa till att fastställa personernas identitet. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Polisen har lämnat en punktlista till regeringen på hur arbetet ska bli mer effektivt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Drygt en tredjedel av utvisningarna kunde verkställas under förra året – nu har polisen lämnat en punktlista till regeringen på hur arbetet ska bli mer effektivt.

– Antalet utvisningar kommer att öka kraftigt, säger Per Löwenberg vid gränspolisen till svd.se.

Polisen har lämnat flera förslag till Justitiedepartementet om hur myndigheten ska kunna verkställa fler utvisningar av personer som fått avslag på sin asylansökan, skriver svd.se.

I nuläget finns omkring 20 000 personer i Sverige som ska utvisas med tvång – förra året lyckades polisen genomföra knappt 4 000 av de runt 11 000 utvisningsärenden som Migrationsverket lämnade över.

Polisen vill bland annat kopplas in tidigt i asylprocessen för att hjälpa till att fastställa personernas identitet, att personer som väntar på en utvisning måste anmäla sig oftare, och att flygtransporterna ska ske mer effektivt och vara bättre samordnade.

Andra förslag är att de asylsökande ska motiveras till att återvända genom samtal och att representanter från hemländer som saknar återvändandeavtal bjuds in till Sverige för att utfärda resehandlingar, enligt svd.se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela